Veća cijena goriva od oko pet pfeninga po litru novi su udar za džep građana, ali i privredu.

Autobuski prevoznici tvrde da ih oko 75 odsto jedva preživljava na pozitivnoj nuli.

Predsjednik Udruženja autobuskih prevoznika regije Prijedor Zoran Grbić priča da će prevoznici tražiti pomoć iz budžeta grada ili povećati cijenu usluga ukoliko se ne zaustavi rast cijene goriva.

-Cijene karata nismo mijenjali još uvijek, nismo ni planirali da mijenjamo, ali ako nastavi ovo cijena goriva da divlja, bićemo prinuđeni da mijenjamo cijenu karte na veći iznos-rekao je Grbić.

Profesor ekonomske grupe predmeta u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi Prijedor Željko Knežević priča da se poskupljenja mogu očekivati dok god traje pandemija virusa korona.

-Vidite poremećaj sa svim energentima, kriza traje između Rusije i Ukrajine, a znate da je Rusija najveći isporučilac plina. Po nekim mišljenjima problem sa naftom je nastao zbog  krize u transportu-rekao je Knežević.

Kordinator Udruženja za zaštitu potrošača „Don“ iz Prijedora Zoran Petoš  kaže da je novo poskupljenje goriva veliki finansijski udar za građane.

-Gorivo je skuplje i do sedam pfeninga. U Federaciji BiH je već skuplje 10 pfeninga nego u Republici Srpskoj, dakle gorivo ide do 2,60 KM i više. Jedini način da se ovo ublaži je da se prije svega smanje akcize-kaže Petoš.

B. M.

PrethodniPIJAN UPRAVLJAO NEREGISTROVANIM VOZILOM
SlijedećiNESTAO BOŽIDAR ĐAKOVIĆ