U Prijedoru je održana deseta po redu gastro prezentacija ”Veče domaće kuhinje”. Na deset štandova predstavljena je bogata gastro ponuda Udruženja koja njeguju tradiciju, kulturu i običaje naroda Potkozarja.

Prijedorčani su imali priliku da probaju mnogobrojna tradicionalna jela pripremljena po staroj recepturi. Predsjednica Kola srpskih sestara, Jadranka Mijić istakla je da su domaća jela u velikoj mjeri zanemarena i zaboravljena

– Pripremile smo zaista mnogo jela među kojima su razne pite, cicvara i razni specijaliteti. Krajem septembra imaćemo kurs kuvanja tradicionalnih jela. Cilj nam je da očuvamo našu tradiciju – dodala je Mijićeva.

Kako bi predstavili ukusne specijalitete Udruženja su dobila novčana sredstva, 250 KM, za kupovinu namirnica, a sve u cilju očuvanja tradicionalnih jela koja se na području Potkozarja pripremaju mnogo godina unazad objašnjava direktorka Turističke organizacije, Amira Ganić.

– Cilj ove gastro prezentacije je predstavljanje svega što su nekada naše bake i majke radile – dodala je Ganićeva.

Pokrovitelj manifestacije, koja je sastavni dio ”Kulturnog ljeta”, je Grad Prijedor. Zamjenik gradonačelnika, Aleksandar Miljuš, rekao je da je ovo jedna u nizu manifestacija koja ima za cilj očuvanje tradicije.

– Zahvalni smo i Turističkoj organizaciji i učesnicima koji zaista odlično rade svoj posao. Nadam se da će i u buduće biti tako i da će naš trg krasiti mnogobrojne manifestacije kojim se Grad Prijedor ponosi – rekao je Miljuš.

U kulturno-zabavnom dijelu gastro večeri predstavili su se tamburaši KUD-a ”Milan Egić” iz Brezičana i gosti iz Francuske, koji su pjevali naše i francuske pjesme.

 

I.P.

PrethodniPriznanje Boračke organizacije RS Gradu Prijedoru (video)
SlijedećiVeče sjećanja na  doktora Esada Sadikovića (video)