Veče izvorne pjesme na Urijama (video)

Povodom Ilindana, krsne slave Hrama Svetog proroka Ilije na Urijama, večeras je održano „Veče izvorne pjesme – ojkača, tradicije i običaja“. Već drugu godinu zaredom, ovu manifestaciju organizuje Crkvena opština Urije.

– Cilj nam je da očuvamo našu tradiciju, običaje i potkozarsku pjesmu. Drago nam je što je i ove godine crkvena porta puna učesnika i gledalaca. Želio bih da ih što više bude u narodnim nošnjama, koje predstavljaju obilježje srpskog naroda i našu tradiciju – rekao je protonamjesnik Dragan Hrvaćanin, istakavši da je „Veče izvorne pjesme“ na Urijama dio „Kulturnog ljeta u Prijedoru“.

Zadovoljan odzivom izvornih grupa bio je predsjednik Crkvene opštine Urije, Draško Vujić.

– Ove godine smo imali 26 učesnika. Pored izvornih grupa iz Republike Srpske, tu su i gosti iz Beograda. U nazivu manifestacije istaknuta je ojkača, zato što mi pjevamo ovdje samo izvorne pjesme s Kozare, s tim da poštujemo i sve druge izvorne pjesme i narodne običaje – rekao je Vujić.

I ove godine, među učesnicima je bila Pjevačka grupa Akademskog društva Visoke turističke škole iz Novog Beograda.

– Rado smo se odazvale, po drugi put, na „Veče izvorne pjesme“. Imamo deset članica uzrasta od 16 do 21 godine, a predstavile smo se sa tri pjesme iz Srbije – rekla je gošća iz Beograda, Nina Šurlan.

D. S.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!