U Rakelićima je održano „Veče kulturnog stvaralaštva“, na kojem su učestvovali članovi KUD-a „Saničani“, izvorne grupe, glumci te učenici Područnog odjeljenja Rakelići Osnovne škole „Branko Radičević“ Petrovo. Bodreni brojnom publikom, đaci su pokazali dio onoga što uče na školskim sekcijama.

– Našu područnu školu pohađa 32 učenika. Nažalost, sve je manje đaka, ali nadamo se nekim boljim vremenima. Djeca rado učestvuju u radu školskih sekcija, a to su: likovna, ritmička i dramsko-recitatorska sekcija – rekla je učiteljica Sanja Majstorović.

Kulturno-umjetničko društvo „Saničani“ ove godine proslavlja jubilej: deset godina rada. Predsjednik KUD-a Zvjezdan Grković rekao je da se rado odazivaju manifestacijama koje šire kulturu kako u ruralnim tako i urbanim dijelovima. Imaju stotinjak članova razvrstanih u više sekcija, a jedna od najbrojnijih je folklorna. Na „Večeri kulturnog stvaralaštva“ predstavili su se „Šumadijom“ i „Igrama iz Srbije“.  

– Pored folklorne, imamo muzičku, recitatorsku te sekciju narodnih rukotvorina. Naravno, otvoreni smo za nove članove – rekao je Grković.

Članica Dramskog studija „Živko Desnica“ Sandra Macura dočarala je publici lik Blanš iz čuvene drame Tenesi Vilijamsa „Tramvaj zvani čežnja“.

– Član sam ovog dramskog studija od 2015. godine. Igrala sam u sedam predstava u našem pozorištu, a dosta sam i proputovala. Pozorište je uvijek interesantno, gdje god da se pojavi, zato što gledaocima dočarava različite likove i kvalitetne tekstove – smatra Sandra.

Prisutnima se obratio zamjenik gradonačelnika Aleksandar Miljuš koji je potvrdio podršku Gradske uprave ovoj manifestaciji koja, kako je rekao, ima šta da ponudi.

Zimski kulturni karavan nastavljen je nakon praznične pauze, a osim Rakelića, dosad je održan u Donjem Petrovom Gaju,  Ljeskarama i Gornjim Orlovcima. Organizator i voditelj Saša Goronja podsjetio je da ova tradicionalna manifestacija promoviše i podstiče rad kulturnih stvaralaca svih generacija, sa akcentom na one najmlađe.

– Mještani su, pogotovo u zimskom periodu, željni ovakvih sadržaja, a društveni domovi koji su u velikom broju rekonstruisani u proteklim godinama, pravo su mjesto za to – rekao je Goronja.

Pokrovitelj “Večeri kulturnog stvaralaštva“ je Grad Prijedor, medijski pokrovitelј  IPC „Kozarski vjesnik“, a prijatelј manifestacije „Autotransport“  Prijedor.

D. S.

PrethodniDOM ZDRAVLJA PRIJEDOR: SAMO JANUARSKA PLATA ISPLAĆENA PO CIJENI RADA OD 135 KM
SlijedećiTUŽBE ODBORNIKA PROTIV SKUPŠTINE GRADA UVAŽENE, OSPORENI AKTI PONIŠTENI