20.8 C
Prijedor
Subota, 23 Septembra, 2023

“VEČE LAUREATA” ZA KRAJ 51. KNJIŽEVNIH SUSRETA NA KOZARI

Najnovije vijesti

Manifestacijom “Veče laureata” u Prijedoru su završeni 51. Književni susreti na Kozari.  Laureat ovogodišnjih susreta Blagoje Baković iz Vrbasa istakao je da mu je velika čast što je dobitnik prestižne književne nagrade koja nosi ime Skendera Kulenovića, tvorca legendarne “Stojanke majke Knežopoljke”.

“Dok sam sa Borom Kapetanovićem večeras bio na putu do Pozorišta Prijedor, rekao sam mu “šta je život, uđeš u Pozorište Prijedor i izađeš sa nagradom koja nosi Skenderovo ime”. Pedeset godina je prošlo kako se drži pero u ruci i kako se vjeruje da može da se uradi ono što se radi i da se posluži ono čemu se služi. To i jeste Božiji dar, jer pjesnik je tu, kao službenik jezika”, istakao je Baković.

Snažna maternja melodija jezika u poeziji Bakovića izvorno ga svrstava u red onih stvaralaca koji su izrasli u istoj onoj pjesničkoj vertikali na kojoj je nastalo i magistalno djelo Skendera Kulenovića. Navodi se to u obrazloženju jednoglasno donijete odluke tročlanog žirija ovogodišnjih Književnih susreta na Kozari, kojeg su činili predsjednik Goran Maksimović, profesor sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Nišu i članovi Duško Pevulja, profesor sa Filološkog fakulteta u Banjaluci i pjesnikinja Dragana Kragulj iz Prijedora.

U ime gradonačelnika Prijedora, književnu nagradu “Skender Kulenović – Književni vijenac Kozare” Blagoji Bakoviću uručila je Danijela Dodoš, šef Kabineta gradonačelnika.

“Veče laureata” je kruna Književnih susreta na Kozari. Nama je zaista, kao gradu domaćinu, velika čast što se ime pjesnika Blagoje Bakovića, nalazi među nagrađenima ove manifestacije koja slavi pisanu riječ. Na kraju možemo reći da smo zadovoljni uspjehom i organizacijom Književnih susreta na Kozari kojima možemo da se ponosimo”, istakla je Dodoševa. 

Predstavnici Kompanije “ArcelorMittal Prijedor” Bakoviću su uručili statuetu “Ljubijski rudar” i novčanu nagradu.

Organizator i generalni pokrovitelj 51. Književnih susreta na Kozari je grad Prijedor, suorganizatori gradovi Banjaluka, Gradiška i Laktaši, te opštine Srbac, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, a pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Sponzor novčanog dijela nagrade je “ArcelorMittal Prijedor”.

M. Š.