Sa zalaskom sunca, večeras za vjernike islamske vjeroispovijesti počinje Ramazan, mjesec posta. Ove godine post traje 30 dana, a završava se Ramazanskim bajramom 13. maja. Tokom trajanja posta vjernici treba da se uzdržavaju od jela i pića, tjelesnih užitaka, te grešnih misli i djela.

– To je mjesec posta. Mjesec u kojem se odričemo hrane i pića, koji su inače dozvoljeni od zore do zalaska sunca, tako da nas post disciplinuje. Školuje nas da se pridržavamo svih vjerskih normi. I da postimo i van ramazana od svega onoga što je ružno, što je nemoralno. Tako da post jača karakter. I uči nas, kad postimo, da i onim drugim ružnim stvarima lakše možemo reći ne – poručio je Husein efendija Velić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prijedor.

On je dodao da je ovo drugi Ramazan koji se dočekuje u vanrednim okolnostima, te da vjernici treba da budu diciplinovani i kad je u pitanju poštovanje epidemioloških mjera. Za vjernike islamske vjeroispovijesti ovo je najvažniji mjesec u godini, jer se vjeruje da je tad počela objava Kurana.

Opširnije u informativnoj emisiji “Prijedor danas”, u 20.00 časova na RTV Prijedor. 

Z. J.