U Prijedoru je zabilježen veći broj djece zaražene vodenim ospicama, ali njihov  broj još uvijek ne zahtjeva proglašenje epidemije ove bolesti. Vodene ospice su jedna od najčešćih zaraznih bolesti kod djece, međutim od nje oboljevaju i odrasli.

Psiholog u prijedorskom vrtiću “Radost”, Ružica Stanić kaže da su vodene ospice uobičajene za ovo doba godine, te da je u predškolskim grupama zaraženo oko 20-tak mališana. “Najviše je prijavljenih slučajeva u predškolskim grupama, a u ostalim grupama to je pojedinačno, svaki dan nam se roditelji javljaju da prijave nove slučajeve, uglavnom virus je još uvijek u fazi širenja”, priča Stanićeva.

Pedijatar Doma zdravlja Prijedor, Azra Pašalić kaže da se vodinim ospicama najčešće zaraze djeca uzrasta od jedne do osam godina. “Virus se prenosi kapljičnim putem, a inkubacija traje od 10 do 21 dan. Dosta slučajeva se pojavilo u dječijem dispanzeru ili majke pozovu pa kažu da dijete ima vodene ospice, onda im savjetujemo šta da rade”, kaže ona.

Infektolog prijedorske Bolnice “Doktor Mladen Stojanović”, Boris Ćurguz upozorava da komplikacije ove zaraze mogu biti izuzetno teške kod starijih od 20 godina, poput pneumonije koja razori pluća. “Dolazi do stvaranja hemoragičnog sadržaja, do povraćanja krvi, iskašljavanja krvi i jako se teško liječi. Pri pojavi simptoma odrasli preko 20 godina treba da se jave ljekaru i onda će oni da ih upute infektologu da bi se uključila terapija. Bitno je da se ta terapija uključi u prvih pet dana, jer poslije toga nema efekta”, kaže Ćurguz.

B. M.

PrethodniKOLIKO POSJEĆUJEMO SPOMEN-KUĆU PORODICE STOJANOVIĆ?
SlijedećiNAVRŠILO SE 80 GODINA OD USTAŠKOG ZLOČINA POČINJENOG U CRKVI U DRAKSENIĆU