Prema podacima Centra za socijalni rad, u Prijedoru su prošle godine registrovana 54 razvedena braka, a prekinuto je 39 vanbračnih zajednica. Iako je taj broj u blagom opadanju u odnosu na 2018. godinu, najveći broj supružnika koji je zatražio razvod do sada se nije obraćao Centru, niti je koristio usluge porodičnog savjetovanja. Postupak su pokrenuli čvrsto formiranim stavom i odlukom da se razvedu, uz pojašnjenje da već žive zasebno, navode u Centru.

Razloga za pucanje brakova je mnogo, kaže Branislav Vujasin, v.d. direktora Centra za socijalni rad, a pretežno su to partneri između 30 i 50 godina života, srednjeg obrazovanja, jedno ili oboje nezaposleni, sa najčešće jednim ili dvoje djece školskog uzrasta. – Bračni supružnici navode više razloga koji su uticali na brakorazvod, da su nespremni ušli u bračnu zajednicu, da su prevelika očekivanja od braka, zatim preveliko uplitanje roditelja u organizaciju i sadržaj života supružnika, te bračna preljuba – rekao je Vujasin.

Tu je i neprihvatanje kulturnog i vrijednosnog sistema partnera, stila života i interesovanja, rivalitet među partnerima, seksualni poremećaji kod jednog ili oba partnera, konflikti, te gubitak međusobne ljubavi i tolerancije.  – Kada je u pitanju bračni staž, značajnu grupu podnosilaca zahtjeva čine bračni parovi do 10 godina braka, te supružnici koji u bračnoj zajednici žive više od 20 godina – dodaje Vujasin.

U najvećem broju razvedenih brakova djeca su povjerena majci, dok iz godine u godinu Centar bilježi porast broja slučajeva kada su djeca nakon razvoda povjerena ocu, jer se pokazalo da imaju lične i roditeljske kompetencije, te primjernije socio-ekonomske i stambene uslove za nastavak starenja nad maloljetnom djecom, u odnosu na majku te djece.

S druge strane, dominantni problemi nakon razvoda supružnika pokazuju se u izbjegavanju izvršavanja obaveze izdržavanja maloljetne djece od strane drugog roditelja, što se posljedično odražava na regulisanje ličnih odnosa, te neposrednih kontakata djece sa roditeljem sa kojim ne žive, pojašnjavaju u Centru.

M.Šodić

PrethodniBorkovi stolarski unikati (video)
SlijedećiSDS BEZ UVIDA U DOKUMENTACIJU UNUTARSTRANAČKIH IZBORA PRIJEDOR