Svake godine avgust roditeljima osnovaca i srednjoškolaca donosi iste obaveze, a to je nabavka udžebenika za predstojeću školsku godinu. Na police u knjižaram udžbenici su počeli pristizati još krajem jula. Najveći dio knjiga je tu, kažu u prijedorskoj knjižari „Alegro“, a nedostaje mali broj naslova za koji se očekuje da bi mogao ubroz stići u radnje. – Najkompletniji su setovi za treći i četvrti razred osnovne škole gdje fale samo dva udžbenika.

-Prodaja ide, ne baš kao nekad, ali najviše se kupuju knjige za niže razrede – rekla je nada Mačković iz knjižare Alegro. Prethodnih godina znalo je dolaziti do problema sa udžbenicima za engleski jezik, jer je bilo više izdavača. Ipak, ove godine će svi učiti iz udžbenika Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Sarajeva. Ove školske godine ukupno su uvedena 23 nova naslova za osnovne i srednje škole, kažu u Zavodu.

Cijene kompleta nisu se mijenjale u odnosu na prošlu godinu. Tako komplet za treći razred iznosi 90 KM, dok najviše treba da se izdvoji za knjige potrebne učenicima devetih razreda, čija cijena sa starnim jezicima ide do 180 KM.

A ne smiju se zanemariti ni troškovi za ostatak neophodnog pribora i opreme. Pa i ne čudi to što roditelji koje smo sreli nisu željeli da daju bilo kakve izjave. U knjižarama kažu da je broj roditelja koji kupuje knjige manji u odnosu na ranije godine. Jedan od razloga je to što dio roditelja nastoji da pronađe polovne knjige kako bi smanjili opterećenje na ionako nategnute kućne budžete.

A tu je i činjenica da je u Republici Srpskoj sve manje školaraca, koju najbolje ilustruje zatvaranje 15 područnih škola jer nema ko da ih pohađa.

Z.J.

PrethodniZELENA PIJACA: POPUNJENOST KAPACITETA SVEGA 30 ODSTO (VIDEO)
Slijedeći“AUTOPORTRETI” MARIJE DOBRIJEVIĆ (FOTO+VIDEO)