Služenjem liturgije, a potom i litijom, u crkvi Uspenija presvete Bogorodice, mještani Marina obilježili su slavu sela. Kako kažu u ovom selu, drže do tradicije a Velika Gospojina je prilika da se skupe na jednom mjestu.

-Ovakve svetkovine naročito su važne u vremenu kad sela sve više ostaju bez stanovništva- smatra Milan Karlica, potpredsjednik Savjeta MZ Gornja Dragotinja i Marini.

– Treba nešto raditi da se pomogne selima. Prije svega borcima koji su ostali i žive na selu, da se stvore povoljniji uslovi za život. Jer to su ljudi koji su stvorili ovu našu Republiku Srpsku – poručio je Karlica.

Nakon bogosluženja položeni su vijenci na spomen ploču poginulim borcima Odbrambeno-otaždbinskog rata. Delegaciju Grada Prijedora predvodio je zamjenik gradonačelnika Aleksandar Miljuš.

– Grad Prijedor će, kao što je to i do sad radio, nastaviti pružati podršku ovom kraju, kao i ovom svetom hramu – rekao je Miljuš.

Velika Gospojina proslavljena je i u Cikotama, gdje su se okupili mještani ovog i susjednih sela kako bi obilježili ovaj veliki hrišćanski praznik.

– Danas smo se sabrali, kao i svake godine, da proslavimo hramovnu slavu i slavu sela. Tradicionalno polažemo  i vijence na spomenike poginulim borcima iz oba rata, a sveukupno smo imali 150 žrtava. I naravno, nakon toga uvijek dolazi naša „Trpeza ljubavi“, ali ovaj put u skladu sa epidemiološkim mjerama – rekao je predsjednik Savjeta MZ Cikote Zoran Komosar.

Vijence na spomenik poginulim borcima Narodnooslobodilačke borbe i žrtvama fašističkog terora položile su delegacije Grada Prijedora, boračkih organizacija i organizacija porodica poginulih boraca, te predstavnici političkih partija.

Word

– Mi od naše tradicije ne odustajemo, tako da smo i ove godine tu, iako u smanjenom broju zbog cijele situacije sa virusom. Važno nam je da se ovaj običaj ne prekine – poručio je Branko Pilipović, predsjednik Mjesne boračke organizacije Cikote.

Spomenik u Cikotama mještani su nedavno sanirali, uz podršku Odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu.

Z.J.