VELIKA ŠTETA NAKON GRADA Ministar obišao voćare u Lamovitoj (video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić i predstavnici Gradske uprave Prijedor, posjetili su danas poljoprivrednike Dragomira Vujkovića i Stanka Mršića u Gornjoj Lamovitoj, čiji voćnjaci su pretrpjeli veliku štetu od grada.

Dragomir Vujković

Vujković ima zasađena dva hektara jabuke i šljive. Prema njegovoj procjeni, skoro svi plodovi šljive leže na zemlji. Kada je riječ o jabuci, 80 odsto plodova je udareno, a oko 35 odsto je na zemlji. Ostaje mu samo oko 20 odsto plodova koji nisu dirnuti.

Stanko Mršić

Mršić posjeduje površinu od dva hektara, na kojoj su zasađeni jabuka i kruška. Oko 50 odsto roda, kako kaže, leži mu na zemlji, a od onoga što mu je ostalo na granama ni polovina se neće moći održati. Voćari kažu da su dovedeni na rub egzistencije.

Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske

Kako je rekao ministar Mirjanić, još uvijek se ne može govoriti o tačnim procentima šteta, to će u narednom periodu utvrditi komisije za procjenu šteta u Prijedoru i Banjoj Luci. – Mi ćemo o tačnim procjenama šteta obavijestiti Vladu RS, a Vlada će, siguran sam, zauzeti stanovište koje će ići u pravcu da se olakša ova situacija sa gubitkom dohotka poljoprivrednih proizvođača, koji žive od svoga rada – pojasnio je Mirjanić.

Poljoprivrednici, osim što gledaju u nebo, gledaju i u svoj novčanik. Sve što su uložili u svoj rad, propalo im je za 15 minuta, a nadaju se pomoći nadležnih.

M.Stegić

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!