16.8 C
Prijedor
Četvrtak, 22 Februara, 2024

VELIKO PALANČIŠTE: 75 GODINA OD KRVAVOG OKTOBRA (VIDEO)

Najnovije vijesti

Na Partizanskom groblju Pohorine u Velikom Palančištu danas je, u organizaciji Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata, obilježeno 75 godina od zločina nad 367 srpskih civila iz ovog sela koje su ustaše zvjerski ubile 21. i 22. oktobra. Pored njih, pobijeno je 18 Srba iz Gornjeg Jelovca i 19 civila iz Međuvođa koji su se zatekli tu. Tih krvavih  oktobarskih dana 1942. godine dobro se sjeća Mićo Banović, tada desetogodišnji dječak, koji je jedan od rijetkih preživjelih.

Mićo Banović

– Odvajali su muškarce preko 15 godina i nas mlađe, žene i djecu. Muškarce, njih 82, prebacili su u tor, a samo dvojica su uspjela pobjeći. Ostali su pobijeni i poklani, na najmonstruozniji način, bez ispaljenog metka. Što je najbolnije, pedeset godina nismo u javnosti smjeli govoriti o tom užasnom ustaškom zločinu, zarad bratstva  i jedinstva, a kamoli da izađemo na trg s transparentima, kako to danas neki rade. Znalo se gdje će završiti onaj ko progovori o pokolju Srba i to ne samo u Palančištu, već i na drugim mjestima poput Ciglane – rekao je Banović.

Ustaše su, bez ičijeg naređenja i povoda, pod komandom poručnika Batinića, na četiri lokacije izvršile strahovit pokolj civilnog stanovništva u Palančištu, rekao je predsjednik prijedorskog SUBNOR-a Veljko Rodić.

– Najprije su dva dana zarobljavali narod, a onda su ih klali i ubijali 21. i 22. oktobra. Dok su oni ubijali nedužan srpski živalj, drugi su bili zaduženi da  lupaju u kante i burad da se ne čuje jauk naroda, jer tu nije ispaljen niti jedan metak. Bio je to planski genocid nad Srbima. Sličnu sudbinu doživjeli su Srbi i u drugim mjestima, ne samo u Palančištu. U gradu Prijedoru je u toku 1941. i 1942. godine ubijeno oko 1.500 ljudi – rekao je Rodić.

On je održao kraći istorijski čas okupljenim delegacijama koje su položile vijence kod spomen-obilježja žrtvama fašističkog terora na Pohorinama. Vijence su, između ostalih, položile delegacije gradskog SUBNOR-a, Boračke i Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca Prijedor, te Grada Prijedora. Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš poručio je da će Gradska uprava nastaviti da podržava obilježavanje sličnih istorijskih datuma i sjećanja na stradale borce i civile u Drugom svjetskom ratu.

D.S.