Uveliko teku pripreme za aeromiting, koji će, povodom obilježavanja 80 godina od formiranja partizanske avijacije i 70 godina od rada Aero-kluba “Prijedor”, biti održan 21. maja na prijedorskom aerodromu. Ovom događaju posebno se raduju veterani i osnivači kluba: Risto Reljić, Aleksandar Zombra i Vaskrsija Savić.

Te davne 1952. godine,  kao dvadesetogodišnjaci i učesnici radne akcije na izgradnji hangara za avione, imali su priliku da se okušaju  i kao padobranci.

– Izazov sam prihvatio i tako postao jedan od  prvi prijedorski padobranci novoosnovanog aero-kluba – kaže nam Risto Reljić.

 Prvi skokovi posebno se pamte, kaže Vaskrsija Savić . Tada nije imao strah, ali na drugom skoku ga je već bilo. Kasnije je skakanje iz padobrana postalo istinsko uživanje.

 Prvi skokovi prijedorskih padobranaca te davne 1952. godine izvedeni su iz aviona dvokrilca pozajmljenog iz Sarajeva. Za razliku od svojih kolega, Aleksandar Zombra imao je više skokova, ali i više nezgoda. Svoj peti, a ujedno i prvi  sportski skok, završio  je nedaleko od stare prijedorske bolnice. Prvi padobranci, kako kaže,  bili su dosta neuki,   treninga je bilo malo, pa su mnogi završavali u kukuruzima, na drveću ili među kravama na ispaši, prisjeća se on.

P.Š.

PrethodniSREDNJOŠKOLCE ČEKA POSAO
SlijedećiGradonačelnik organizovao prijem za četiri nagrađena privrednika