12.8 C
Prijedor
Petak, 23 Februara, 2024

VIDEO-NADZOR KORISTAN I POLICIJI I ŠKOLAMA

Najnovije vijesti

Prošle godine u Prijedoru je počela revitalizacija video-nadzora na javnim površinama, u kojem je učestvovao Centar javne bezbjednosti Prijedor uz podršku Gradske uprave. Po riječima Sretoje Vujanovića, načelnika Sektora policije CJB Prijedor, video-nadzor se pokazao izuzetno korisnim u policijskom radu.

Sretoje Vujanović
Sretoje Vujanović, načelnik Sektora policije CJB Prijedor

– Iluzorno je govoriti koliko je video-nadzor koristan. U preventivnom smislu, lica koja se bave asocijalnim radnjama izbjegavaju mjesta na kojim je postavljen video-nadzor i za koji se zna da je pod kontrolom policijskih službenika. Tu je i represivna funkcija video-nadzora, gdje mi, nakon konkretnog događaja, pregledavanjem dolazimo do podataka o licima, izvršiocima, vozilima, kao i o vremenu i mjestu izvršenja navedenih događaja – navodi Vujanović.

Kao primjer gdje je materijal prikupljen video-nadzorom, Vujanović je naveo saobraćajnu nezgodu sa teško povrijeđenim licem na području Novog Grada, gdje je jedan od učesnika pobjegao sa lica mjesta. Pregledom snimljenog materijala došlo se do određenih tragova i, nakon četiri dana, nesreća je rasvijetljena. Vujanović dodaje da je u planu dalje razvijanje sistema nabavkom novih kamera i proširenjem mreže nadzora nad javnim površinama.

Vrijednost video-nadzora u povećanju nivoa bezbjednosti učenika prepoznali su u većini prijedorskih osnovnih i srednjih škola.

– Postoje situacije u kojima je to jako korisno, prije svega prevencije radi. Učenici se drugačije ponašaju prema imovini i disciplinovaniji su  kada znaju da su tu kamere. Osnovni motiv je bezbjednost i dobar je osjećaj imati video-nadzor – rekla je Valentina Sovilj, direktor Ugostiteljsko-ekonomske škole Prijedor.

Valentina Sovilj
Valentina Sovilj, direktor Ugostiteljsko-ekonomske škole Prijedor

Ona je dodala da se snimci mogu upotrijebiti u razrješavanju različitih situacija, poput slučaja učenika koji je provocirao profesora u toku nastave. Roditelji u najvećem broju nemaju zamjerke na uvođenje kamera u škole.

– Roditelji su prezadovoljni činjenicom da objekat u kojem njihova djeca pohađaju nastavu ima video-nadzor. On nije postavljen da bi zadirao u nečiju privatnost, već da bi se povećala bezbjednost učenika – kaže Stevica Džogazović, direktor OŠ „Dositej Obradović“.

Z.J.

foto: Giga