Četvrtak, 25. Aprila 2024.
11.8 C
Prijedor

(VIDEO) U TOKU SISTEMATSKI PREGLEDI ZA UPIS U ŠKOLU

NAJNOVIJE VIJESTI

U prijedorskom Domu zdravlja u toku su sistematski pregledi djece za upis u prvi razred osnovne škole. Ove preglede pedijatrijska služba počela je prošle sedmice, a trajaće do 11. aprila. Dopunski pregledi će biti od 19. do 23. avgust
“Sistematski pregled za upis djece u prvi razred osnovne škole obuhvata pregled pedijatra i pregled stomatologa. Na sam pregled kod pedijatra djeca donose prethodno urađene osnovne laboratorijske nalaze. Zatim mjerimo visinu i težinu. Uradimo jedan kratki pregled vida. Potom slijedi kratak razgovor sa djetetom, klinički pregled, pregled kičme i stopala. I na kraju vakcinacija djece koja mogu da se vakcinišu u tom momentu” , rekla je pedijatar Tanja Kukić.


Kako kažu iz Doma zdravlja dnevno se pregleda oko petnaestoro djece. Nepravilnosti uočene kod djece  tokom dosadašnjih pregleda ne odstupaju mnogo u odnosu na  protekle godine.
“Najčešća nepravilnost kod djece je poremećaj govora, u smislu težeg izgovaranja određenih glasova. Zatim lošije držanje djece, poremećaj stopala kao što su spuštena stopala, a kod određenog broja djece ima i gojaznosti”, navela je Kukićeva.
Preporuka pedijatra je pravilna ishrana, boravak u prirodi, adekvatna svakodnevna fizička aktivnost  i što manje vremena pred ekranima kako bi djeca imala bolju formu na sistematskim pregledima ubuduće.

Renata Šikanjić Novaković