-1.2 C
Prijedor
Subota, 9 Decembra, 2023

VIDLJIVE MJERE VLADE SRPSKE, POTREBNA ZAJEDNIČKA ODGOVORNOST

Najnovije vijesti

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da je Vlada Republike Srpske imala vidljive mjere u suzbijanju širenja afričke kuge svinja, ali da i nivo BiH treba da pruži doprinos, o čemu će sutra održati sastanak sa predstavnicima evropskih institucija.
Košarac je rekao Srni da će, osim stručne, tražiti i finansijsku podršku za domaćinstva koja su pretrpjela štetu.
“Da vidimo kako možemo pomoći ljudima koji su u nevolji i koji će imati socijalne probleme. Ti ljudi su vrijedni i marljivo rade”, rekao je Košarac.
On je napomenuo da je Vlada Republike Srpske imala vidljive mjere, ali da je neophodno preuzeti zajedničku socijalnu odgovornost.
“Nivo BiH, u tom kontekstu, ne može da zatvara oči”, poručio je Košarac.
On je podsjetio da je, na osnovu informacija relevantnih institucija Republike Srpske i distrikta Brčko, tražio od Savjeta ministara da iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH interventno izdvoji milion KM za saniranje posljedica širenja afričke svinjske kuge.
“Tražio sam da se 850.000 KM izdvoji za Republiku Srpsku i 150.000 KM za Brčko distrikt, cijeneći da je u ovoj fazi to dovoljno sredstava za sanaciju posljedica koje je izazvala afrička kuga svinja”, pojasnio je Košarac.
Vlada Republike Srpske proglasila je juče vanrednu situaciju za područje grada Bijeljina i opština Lopare i Ugljevik zbog pojave i širenja zarazne bolesti afričke kuge svinja.
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je danas da je u Srpskoj zbog afričke kuge svinja eutanazirano više od 3.300 tih životinja, a da na taj postupak čeka još od 800 do 1.000 svinja.

SRNA