3.8 C
Prijedor
Petak, 2 Decembra, 2022

“Vidovdanski dani” u Omarskoj (video)

Najnovije vijesti

Omarska je, kao i prethodnih godina, bila domaćin “Vidovdanskih dana”. Svi koji su sinoć bili u Omarskoj mogli su da obiđu brojne štandove na kojima su bile izložene razne narodne rukotvorine, ali i da probaju tradicionalna jela koja su pripremile domaćice iz Omarske i okolnih sela. Izloženi su bili i drugi proizvodi, od cvijeća do tamburica i gusli.

Bilo je tu i nadmetanja, pa su organizovane rakijada i kotlićijada. Ali sve je proteklo u prijateljskom duhu. Vrijedni su bili i u Lovačkom udruženju “Srndać”, pa su pripremili lovačke kotliće i izložili trofeje.  Po tradiciji, 27. jun Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi iz Omarske koristi za organizovanje akcije darivanja dragocjene tečnosti.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je poručio da su i ove godine Omarščani pokazali da su dobri domaćini. On je dodao da je Vidovdan poseban dan za srpski narod i da je to vrijeme kada bi svi trebalo da se sjetimo onih koji su tokom vijekova stradali za slobodu.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su KUD “Omarska”, KUD “Dušan Pantelić” iz Busnova,  mladi muzičari Područnog odjeljenja Muzičke škole „Savo Balaban“,  djeca iz vrtića “Palčić”, te učenici iz OŠ “Vuk Karadžić” iz Omarske.  “Vidovdanski dani” su dio “Prijedorskog kulturnog ljeta”.

Z. Jelić