4.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Novembra, 2023

VIPOTNIK: U TOKU REALIZACIJA AKTIVNOSTI U VEZI SA NOVOM DEKLARACIJOM

Najnovije vijesti

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik rekao je da je u toku realizacija zaključaka Narodne skupštine Srpske, kojim je predviđena izrada nove deklaracije o protivljenju namjeri Hrvatske da skladišti radioaktivni otpad na Trgovskoj gori.

“Ministarstvo je pokrenulo izradu tog dokumenta. Proslijedićemo svim relevantnim subjektima, opštinama u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu da daju prijedloge i da imamo jedan osvježen dokument i stav, što je važno u smislu institucionalne podrške na svim nivoima vlasti”, rekao je Vipotnik novinarima u Novom Gradu nakon sastanak o problemu Trgovske gore.

On je dodao da je Republika Srpska obezbijedila milion KM za terenska istraživanja te da je danas konstatovano da treba ubrzati dinamiku u smislu perioda tih istraživanja da bi se preduprijedile namjere Hrvatske i da bi bili spremni na njihove odgovore.

Vipotnik kaže da je urađen izvrstan posao kad je u pitanju odgovor na sadržaj studije uticaja na životnu sredinu koji provodi Hrvatska te da će to biti dodatna argumentacija za Komisiju ESPOO konvencije.

On je rekao da je zatražen sastanak sa komisijom o ovom pitanju te smatra da bi bio presedan da se Komisija drugačije izjasni jer je BiH kao potencijalno ugrožena strana ravnopravna.

“Ovo je proces koji nije završen. Hrvatska nije pobjedila, mi imamo mnogo argumenata i načina borbe kako pravne, tako i ekspertske i djelujemo maksimalno. Ovo su procesi koji će doprinijeti da Hrvatska odustane od svoje namjere”, poručio je on.

U Novom Gradu danas je održan sastanak o problemu Trgovske gore, lokacije na kojoj Hrvatska planira da skladišti radioaktivni otpad.

Sastanku su osim Vipotnika prisustvovali i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić, te predstavnici lokalnih zajednica Novi Grad, Prijedor, Kostajnica i Kozarska Dubica.

SRNA