14.8 C
Prijedor
Četvrtak, 8 Juna, 2023

VIRTUELNE UČIONICE PUNE ĐAKA (video)

Najnovije vijesti

Iako su zbog korona virusa, školske klupe prazne, prijedorski srednjoškolci prate lekcije onlajn, a sa svojim profesorima čuju se i putem društvenih mreža. Utisak prosvjetara je da ovaj sistem nastave dobro funkcioniše, a kako su nam rekli, sve probleme riješavaju u hodu.

Osnovci su već odavno zagrijali stolice, a lekcije su od prošle sedmice dostupne i srednjoškolcima. Svaka škola ima svoj način rada. Neke rade putem elektronskog dnevnika, mejla, društvenih mreža, a dobro se pokazao sistem nastave putem “Google učionice”. To nam je potvrdila Valentina Sovilj, direktor Ugostiteljsko-ekonomske škole u Prijedoru. Virtuelna učionica je pravo riješenje za učenike i profesore u ovoj situaciji.

– Mi smo, zahvaljujući našim donatorima, uspjeli da svim učenicima naše škole obezbijedimo android telefone i internet. Kako smo obavješteni od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS, da bi se svim srednjoškolcima  omogućio pristup internetu za potrebe onlajn nastave, kompanija Mtel će im dodijeliti bonus od 15 GB saobraćaja mjesečno, bez naknade. Zahvaljuem se svim donatorima koji su nam pomogli u ovoj situaciji, jer bez solidarnosti teško bi se sve ovo odradilo – rekla je ona.

Kada je u pitanju ocjenjivanje učenika, Soviljeva očekuje da će škole uskoro dobiti instrukcije od resornog ministarstva, na koji način će to biti izvršeno. Ono što je sigurno je to da su profesori i tokom vanrednog stanja tu za svoje učenike. Iako se to ne vidi, rade od kuće i svakodnevno su i kontaktu sa svojim učenicima. Jedan od njih je i Jovo Zorić, profesor istorije i ruskog jezika.

-Ja bih pohvalio učenike, a naročito one koji tokom redovne nastave nisu bili toliko ažurni u svojim obavezama. Sada su me iznenadili, zato što su ovaj proces nastave prihvatili veoma ozbiljno. Mogu da vam kažem da imamo dobru djecu, dobar kolektiv i da sve dobro funkcioniše. Kada prođu ovi nemili događaji, mislim da će se mnoge stvari promijeniti. Mislim da ćemo iskustva koja smo sada stekli, veoma dobro znati iskoristiti i da će se neke stvari sigurno drugačije raditi – rekao je Zorić.

Svi sa istim zadatkom, da djeci prenesu znanje! Time su prosvjetari dokazali da društvo na njih može da se osloni!

M.Šodić  

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!