VIRTUOZ NA HARMONICI ODRŽAO SOLISTIČKI KONCERT (video) – Kozarski Vjesnik – Radio televizija Prijedor
Home Vijesti VIRTUOZ NA HARMONICI ODRŽAO SOLISTIČKI KONCERT (video)

VIRTUOZ NA HARMONICI ODRŽAO SOLISTIČKI KONCERT (video)

0

Istaknuti srpski umjetnik i solista na harmonici, Slavko Mitrović Cale, održao je večeras u Prijedoru solistički koncert uz pratnju Omladinskog narodnog orkestra i Narodnog orkestra RTS-a. Na repertoaru su bile instrumentalne numere iz Srbije i Balkana. Gosti na koncertu bili su Pjevačka grupa „Etnofonija“, koju Mitrović vodi već petnaestak godina, te muška pjevačka grupa prijedorskog Udruženja za očuvanje tradicije.

– U poslednje vrijeme po Srbiji se održava mnogo festivala posvećenih harmonici: u Aranđelovcu, Sokobanji, Smederevskoj Palanci … Na moje iznenađenje, puno je zainteresovane omladine. Kombinuju tradicionalnu muziku, ali se malo muče na tu temu zato što, još uvijek, u Beogradu niti drugdje u Srbiji ne postoji muzička akademija za narodnu muziku. Takve akademije, međutim, imaju u Rumuniji, u Bugarskoj, gdje njeguju i čuvaju svoju tradicionalnu muziku i od toga su napravili brend. Mi, s ovih prostora, koji imamo izvanrednu instrumentalnu muziku i pjesmu, nismo na tu temu uspjeli bog zna šta da postignemo. Ja sam tu bio pionir i gurao sam harmoniku kao instrument koji može daleko više nego što to običan slušalac poima – rekao je Cale naglasivši da svira sve: od klasike do folklora.

– Slušaoci onda mogu da vide koliko je harmonika kompletan instrument i šta sve nudi. Cijelog života sam se bavio tradicionalnom muzikom, bez obzira što sam snimao ploče pjevačima, gdje je bilo i modernijeg zvuka. Na svakom mom snimku, na svakom CD-u, ima i klasike, i džeza, i mazurke. Naravno da krenem od Šumadije, tu se sve i završava, ali zahvatim i Rumuniju i Bugarsku. Mislim da nismo iskoristili današnju popularnost  etno muzike, zato što neki pravi ljudi nemaju hrabrosti da se odvaže da rade ovo što ja radim. Priprema ovakvih koncerata traje oko tri mjeseca, iziskuje mnogo truda i rada. I na večerašnjem koncertu u Prijedoru na sceni je bio  orkestar od 14 ljudi, koji među sobom drže note od 600 stranica – naglašava ovaj višestruko nagrađivani umjetnik.

Ovaj koncert dio je trodnevne manifestacije „Vaskršnji dani“, koju organizuje prijedorsko Udruženje za očuvanje tradicije, u saradnji sa Kolom srpskih sestara. Direktor ovog udruženja, Željko Šormaz, najavio je master klas koji će u njihovim prostorijama, u zgradi Kola srpskih sestara, sutra u 12 časova održati Slavko Mitrović Cale.

–  Vaskršnji koncert je nešto što smo planirali u svom redovnom programu, pogotovo u godini kada se navršava 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. U okviru „Vaskršnjih dana“ održana je tucijada, potom koncert, a naš gost, jedan od najboljih harmonikaša koji žive i rade u Srbiji, održaće sutra predavanje za sve one koji žele da otkriju najveće tajne majstora na harmonici, kojom Cale vrhunski rukuje – rekao je Šormaz.

D. S.

NO COMMENTS

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!
Exit mobile version