Virus korona u Republici Srpskoj u protekla 24 časa potvrđen je kod 22 osobe od ukupno 522 testirana uzorka.
Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.266 slučaja virusa korona, a ukupno su preminule 92 osobe /u posljednja 24 časa jedna osoba po prijavi UKC RS i jedna ženska osoba starije životne dobi po prijavi Doma zdravlja Teslić/.

Kada je riječ o novozaraženim, sedam osoba je iz Banjaluke, četiri su iz Laktaša, po dvije osobe su iz Gradiške i Gacka, i po jedna osoba je iz Kneževa, Čelinca, Kotor Varoši, Prnjavora, Mrkonjić Grada, Modriče i Teslića, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Riječ je o devet muškaraca i 13 žena. Četiri osobe muškog pola su mlađe životne dobi, tri srednje i dvije starije životne dobi. Tri osobe ženskog pola su mlađe životne dobi, dvije srednje i osam starije životne dobi.

Ukupno 18 osoba nije moglo da navede jasnu epidemiološku vezu, dok su četiri osobe navele kontakt sa pozitivnim licima.

Sedam osoba je hospitalizovano, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama.

U okviru aktivnog nadzora, u protekla 24 časa, testirano je i još 54 zdravstvenih radnika iz Banjaluke, Prijedora, Gradiške, Dervente, Doboja i Trebinja, a pozitivan test na novi virus potvrđen je kod jedne medicinske sestre iz Unvirezitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Testirana su ukupno 22 vaspitača iz dječijih vrtića u Banjaluci, Laktašima, Modriči i Čelincu. Novi virus korona potvrđen je kod jednog radnika predškolske ustanove u Modriči, zbog čega će nadležne službe sprovesti sve potrebne epidemiološke mjere.

Testirani su i radnici iz domova za starija lica iz Banjaluke i Gradiške i svi rezultati su negativni. U posljednja 24 časa testirano je i još 38 osoba iz objekata za izolaciju, a rezultati testova su negativni.

U Republici Srpskoj se od novog virusa korona do sada oporavilo ukupno 638 osoba.

Na virus korona u Republici Srpskoj do sada je testirano ukupno 21.309 osoba.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 79 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju “Kovid-19” hospitalizovana su 33 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji sedam pacijenata.

Kod tri pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a tri pacijenta imaju podršku kiseoničke maske. Na Odjeljenju hirurgije /stara lokacija UKC-a/ je 10 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjeljenju pulmologije /stara lokacija UKC-a/ su 23 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici “Sveti Apostol Luka” u Doboju zbrinuto je 56 pacijenata sa kovid-19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 11 pacijenata, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru 14 pacijenata, četiri u Univerzitetskoj bolnici u Foči i šest u Bolnici u Gradišci.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci se nalazi 155 osoba, 16 je u Studentskom domu u Trebinju, dvije su u Domu učenika u Bijeljini i 27 je u Domu učenika u Doboju.

U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.784 osobe, a nadzor je završen kod 28.025 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

SRNA

PrethodniPOLICIJSKI ČAS PREKRŠILA 42 LICA
SlijedećiOD DANAS NASTAVAK SISTEMATSKIH PREGLEDA ZA BUDUĆE PRVAČIĆE