23.8 C
Prijedor
Nedjelja, 28 Maja, 2023

VIŠE NEGO DOBRA ORBANOVA INICIJATIVA O ENERGETSKOJ ZAJEDNICI

Najnovije vijesti

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je inicijativa predsjednika Mađarske Viktora Orbana u vezi sa osnivanjem energetske solidarne zajednice više nego dobra da bi se omogućila međusobna razmjena energije između zemalja, kada neka od njih ima viškove, pa da ustupi drugoj.
“Republika Srpska je u energetici prepoznala strateške ciljeve razvoja i već preduzela određene mjere za razvoj te oblasti, a zakonodavstvo je u dobroj mjeri usklađeno sa evropskim direktivama”, rekao je Višković novinarima nakon otvaranja Samita energetike u Trebinju.
On je istakao da je prednost Srpske što ima mogućnost da energiju proizvodi iz više izvora – hidro, solarne, termo i vjetro energije, navodeći da samo “Elektroprivreda Republike Srpske” ima ugovorenih oko 800 megavata novih kapaciteta sa mogućnošću da ima i 1.000 megavata.
“Investitori su Republiku Srpsku prepoznali kao destinaciju za svoje investicije i za nekoliko godina moći će da udupla proizvodne kapacitete sa 1.300 na 3.000 megavata, što će omogućiti povećanje društvenog proizvoda i nova radna mjesta”, rekao je Višković.
On je istakao da je Srpska danas energetski stabilna i nezavisna u odnosu na okruženje i da može da izvozi viškove struje.
Premijer je rekao da očekuje da Samit u Trebinju da kvalitetne zaključke koje će Vlada Srpske analizirati i nastojati da pretoči u zakonska rješenja.

SRNA

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!