U Prijedoru je danas otvorena Druga balkanska izložba sitnih životinja, čiji je organizator prijedorsko Udruženje za uzgoj i zaštitu sitnih životinja “Golub”. Predstavljeno je više od 2.000 eksponata, a kako saznajemo, šampion izložbe je tuluska guska u vlasništvu člana Udruženja “Golub” Jurija Sinjija. Mladen Goronjić, predsjednik pomenutog udruženja, kaže da cilj Manifestacije nije samo predstavljanje životinja, već i podsticaj mladima da gaje ljubav prema njima.

Posebno mi je drago da je ovdje prisutan veliki broj naših najmlađih sugrađana. Od njih toliko, uvijek se javi neko ko će postati naš član. S obzirom da Prijedor nema zološki vrt, ovo je prilika da se djeca malo bolje upoznaju sa životinjama – dodao je Goronjić.

Svoje ljubimce predstavilo je oko 100 izlagača iz 10 zemalja. Jedan od njih je Igor Stevanović iz Srbije, koji već više od dvije decenije uzgaja golubove, patke i druge pernate životinje. Kaže da uživa u tome, a i mladima savjetuje da se bave ovim hobijem.

Ovo je zanimljiv hobi koji bih svima preporučio, posebno mladima. Ovakve izložbe znače puno, jer se razmjenjuju iskustva, a imate priliku da upoznate nove ljude, družite se s njima i proputujete malo – zaključio je Stevanović.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Milenko Đaković, koji je istakao da Prijedor ima dugu tradiciju kada je riječ o uzgoju i zaštiti životinja.

Sportska dvorana je pretvorena u mjesto sa mnogo eksponata, oko 2.000 sitnih životinja. Došli su uzgajivači iz desetak zemalja Evrope, uglavnom iz bivše Jugoslavije – izjavio je gradonačelnik.

Izložba sitnih životinja u Sportskoj dvorani “Mladost” biće otvorena do nedjelje, 24. novembra. Pokrovitelji Manifestacije su Grad Prijedor i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

B.D.

PrethodniBOKS: NIKOLA IVKOVIĆ NA PUTU ZA TOKIO
SlijedećiSUTRA OBILJEŽAVANJE 220 GODINA OD ROĐENJA PUŠKINA