Generacija fudbalera “Rudar Prijedora“, koja je  u decembru 1995. godine igrala finale Kupa Republike Srpske za banjalučkim „Borcem“, danas je bila na prijemu u Gradskoj upravi.

Jedan od onih koji je na terenu, na utakmicama odigranim 16. decembra u Prijedoru i 23. decembra u Banjaluci,  branio boje „Rudara“ bio je i Stojan Janjetović.

“Prvu utakmicu odigrali smo ovdje, u Prijedoru. To finale  bilo je neviđen fudbalski spektakl na ovim prostorima, koji  je pratilo preko 30.000 gledalaca. Bila je to prva utakmica nakon rata, a ujedno i prva utakmica novoformiranog FK „Rudar Prijedor“, koji je nastao integracijom ljubijskog „Rudara“ i OFK „Prijedor“, rekao je Janjetović.

Atmosfera koja je pratila ovo filane teško da se ikada više može ponoviti, rekao je najmlađi člana tadašnje ekipe „Rudara“ Slaviša Kralj.

” Završena su ratna dejstva, potpisan je mirovni sporazum u Dejtonu, a mi smo na dvije utakmice skupili preko 30.000 ljudi. Događaj je to koji nikad više nije bio ponovljen. Od tada je odigrano 25 Kupova, ali nijedan ni približno nije imao taj karakter i taj nivo”,  rekao je Kralj.

Pored obilježavanja 26. godišnjice najvećeg od svih odigranih „krajiških derbija“, bila je to prilika da se najavi snimanje dokumentarca „Više od igre“, koji će ispričati priču o velikom dvomeču. Autor filma biće Nedeljko Lajšić, koji je kamerom svjedočio ovim istorijskim utakmicama.

“Nije to samo priča o fudbalu, već i priča o emociji. Mogu slobodno reći da nijedna fudbalska utakmica od te 1995.  na ovamo nije izazvala takve emocije. I, zato mislim da će ovaj film pokazati nama i generacijama koje dolaze odnos prema „Rudaru“ i šta je ljubav prema voljenom klubu”, poručio je Lajšić.

Podrška u realizaciji ovog projekta neće izostati ni od strane Grada Prijedora, izjavio je zamjenik gradonačelnik Žarko Kovačević, koji je napomenuo da mu je upravo utakmica odigrana u Prijedoru 16. decembra 1995.  bila prva koju je gledao na Gradskom stadionu.

“Jedna od kapitalnih investicije u narednoj godini biće i izgradnja reflektora na Gradskom stadionu. Uskoro će biti gotov projekat, a idejno rješenje ćemo imati vrlo brzo. I, nadam se da će do maja  početi realizacija ovog projekta”,  istakao je Kovačević, dodajući  da će za tu namjenu u budžetu biti izdvojeno oko 800.000 KM. Kovačević je rekao i da postoji mogućnost za dobijanje još jednom pomoćnog terena, možda čak i postavljana hibrid podloge na glavnom terenu.

Z.J.

PrethodniŠERANIĆ: VJEROVATNO SE OMIKRON SOJ NALAZI U SRPSKOJ
SlijedećiOSNOVCI U POSJETI RUDARSKOM FAKULTETU