16.8 C
Prijedor
Četvrtak, 22 Februara, 2024

VIŠE SAOBRAĆAJNIH PREKRŠAJA, MANJI BROJ STRADALIH (VIDEO)

Najnovije vijesti

U oblasti bezbjednosti saobraćaja u prošloj godini zabilježeno je preko 28.000 prekršaja, oko 2.000 više nego 2016.

– Taj broj kontinuirano raste, pa je za posljednje četiri godine na području koje pokrivamo evidentiran porast od 54%, to jest oko 10.000 saobraćajnih prekršaja. Pojačali smo represiju, ali smo se potrudili da ona bude usmjerena na prekršaje koji su najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda. Dakle, prekoračenje dozvoljene brzine kretanja i vožnja pod uticajem alokohola – pojasnio je Dalibor Ivanić, načelnik Policijske uprave Prijedor.

Prošle godine evidentirano je ukupno 910 saobraćajnih nesreća, što je prilično kostantno u proteklih nekoliko godina. Ono što je pozitivno jeste da se smanjuje broj smrtno stradalih u saobraćaju.

– Kad se uzme u obzir povećan broj vozila na putevima, kao i stanje saobraćajne infrastrukture, broj smrtno stradalih lica na području PU Prijedor je u opadanju. U posljednje četiri godine taj broj je smanjen sa 18 na 11. To je razlika od sedam ljudskih života, što nije mali broj – naglasio je Ivanić.

U proteklih 12 mjeseci, iz saobraćaja je isključeno 1.210 vozila. Isključeno je i 2.700 vozača, od toga njih 2.172 zbog vožnje pod dejstvom alkohola. Iz PU Prijedor najavili su da će u narednom periodu pojačati prisustvo policije u blizini škola, zbog početka drugog polugodišta školske godine. Upućen je poziv nadležnim preduzećima da “osvježe” horizontalnu i vertikalnu signalizaciju kod škola, kako bi se i na taj način podigla bezbjednost učesnika u saobraćaju, naročito djece.

Z. Jelić

foto: Giga