Naredne četiri godine kompleks Specijalne bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Mlječanica“ u Kozarskoj Dubici biće veliko gradilište. U rekonstrukciju ove zdravstvene ustanove do sada je uloženo 600.000 KM, a za naredni period najavljene su višemilionske investicije.  

U planu je izgradnja najsavremenijeg dijagnostičkog centra i labaratorije. Ovog mjeseca raspisan je tender za izgradnju Klinike poluintezivne njege za polupokretne i nepokretne pacijente sa 50 kreveta.

–  Što se tiče sadašnje rekonstrukcije, većina poslova je urađena, ostaje nam još rekonstrukacija soba. U ove radove uložili smo 300.000 KM vlastitih sredstava, a Vlada RS još toliko. Iz kreditnih sredstava “Mlječanica” će graditi bungalove i Kliniku poluintezivne njege. A, iz sredstava za izgradnju novog kompleksa podići ćemo novi hidro-blok, osam hiperbaričnih komora, novi hotel sa 150 mjesta i ostale sadržaje u okviru te gradnje. Riječ je o projektu vrijednom 32.000.000 KM. To je najveće ulaganje na području opštine Kozarska Dubica u posljednjih 35 godina – rekao je direktor, Darko Banjac.

Cilj je unapređenje i proširenje zdravstvenih usluga, zapošljavanje novih radnika i razvijanje zdravstvenog turizma na ovom području, tvrde ministri koji su danas obišli rekonstruisane objekte ove banje.

– Sve ono što smo govorili o unapređenju zdravstvenog dijela banje “Mlječanica” je realizovano u najboljem svjetlu svega onoga što smo dogovorili, što svakako daje jedan preduslov da možemo da idemo dalje u realizaciju planova u oblasti zdravstvenog turizma – rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

– U posljednjoj tranši za rekonstrukciju banje, Vlada RS je izdvojila 300.000 KM. Ja sam, zaista, oduševljenja onim što se ovdje uradilo, malo ko bi za toliko sredstava uradio ovoliko posla i zato sam optimistična za ove velike investicije, koje ćemo ovdje realizovati i sigurna sam da ćemo imati pozitivan efekat –  dodala je Zora Vidović, ministar finansija RS.

Kompleks banje “Mlječanica” biće ponos Kozarske Dubice, prijedorske regije, ali u cijele Srpske.

– Banja “Mlječanica” je od strateškog značaja za RS, a od izuzetnog značaja za opštinu Kozarska Dubica i cijelu ovu regiju. Ulaganje u ovu zdratvstvenu ustanovu je ulaganje u bolje sutra za sve nas – rekla je Senka Jujić, ministar lokalne uprave i samouprave RS.

– Ova zdravstvena ustanova je dragulj koji želimo da razvijamo u budućem periodu. Ja to, prije svega, gledam s aspekta, banjskog turizma, zdravstvenog turizma koji želimo da razvijamo, jer smo zaista primjetili da su to ogromni kapaciteti RS – dodala je Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma RS.

Pored svega navedenog, u kompleksu banje “Mlječanica” nalaziće se i sportsko-rekreativni sadržaji.

M. Šodić