3.8 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

VIŠKOVIĆ: AUTO-PUT ZAMAH DALJEG RAZVOJA

Najnovije vijesti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je večeras da je Prijedor regionalni centar koji se razvija i koji će izgradnjom auto-puta Banjaluka-Prijedor postati znatno zanimljivije mjesto, sa svim predispozicijama da postane razvijena destinacija.

Višković je rekao da u Prijedoru ima znatan broj investitora i investicija, te da je siguran da će izgradnjom auto-puta cijela regija dobiti novi zamah daljeg razvoja.

“Prijedor u narednom periodu ima sve predispozicije da postane jedna razvijena destinacija u koju će se dolaziti, u kojoj će se ostajati i u kojoj vrijedi živjeti”, poručio je Višković novinarima u Prijedoru gdje je prisustvovao svečanoj akademiji povodom Dana grada – 16. maja.

On je čestitao jubilej, koji je ustanovljen 16. maja 1942. godine, a koji se danas slavi kao dan Prijedora, te dodao da je Prijedor imao privilegiju da u to vrijeme bude među rijetkim slobodnim teritorijama i bude primjer drugima.

Višković je rekao da je fašizam odnio mnoge živote, pogotovo u krajevima ispod Kozare gdje su mnogi ljudi, čitave porodice, ognjišta, naselja platili ceh te slobode.

“To je na neki način trasiralo i ovo što danas imamo, a to je Republika Srpska. Ono što nam se dešavalo tih četrdesetih godina, bili smo toliko pametni da ne dozvolimo da nam se ponovi devedesetih godina”, naveo je Višković.

On je dodao da je srpski narod skupo platio svoju slobodu i zato se organizovao i zato danas ima Republiku Srpsku koja je garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je da je proteklu godinu obilježilo mnoštvo početih, završenih i projekata koji su u toku, kako infrastrukturnih, tako i kapitalnih.

“Mnoge od ovih projekata ne bismo mogli završiti da nije ogromne podrške sa republičkog nivoa. Ponosni smo na to da sve projekte u ovom gradu radimo odgovorno i u dogovoru sa našim sugrađanima. Svi prijedlozi mještana koji su došli ispred mjesnih zajednica su uvaženi”, rekao je Javor.

On je najavio da će se intenzivni radovi nastaviti i u toku ove godine, te istakao da je Prijedor postao jedno veliko gradilište.

Ministar sporta i omladine Srbije Zoran Gajić rekao je u obraćanju na Akademiji da su Srbi u Srbiji i Srpskoj jedan narod.

“Uvijek ćemo biti jedan narod. Znajte da niste sami i sve to što radi država Srbija, njena Vlada i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je tumačenje onoga što izlazi iz srca srpskog naroda i osećaja da smo mi jedan narod”, naveo je Gajić, te dodao da u Srbiji vrlo dobro znaju kakav narod živi u Republici Srpskoj, posebno na Kozari i u Potkozarju.

On je dodao da su Srbi sa ove strane Drine borbeni i slobodarski narod, koji predstavlja najbolje osobine plemenite sorte nemanjićke.

Nagrada grada dodijeljena je posthumno LJubiši Aramandi, Plaketa grada Domu zdravlja, a Povelja počasnog građanina grčkom ambasadoru u BiH Dimitriosu Papandreuu.

Papandreu je rekao da ovo priznanje predstavlja veliku čast za cijelu Grčku jer je ovo prvi put da je jedan ambasador proglašen počasnim građaninom u BiH.

“Mi imao odličnu saradnju sa Prijedorom. Ovdje smo uspostavili Grčki kutak, besplatno poučavamo grčki jezik i nastavljamo i dalje sa projektima”, rekao je Papandreu.

Zahvalnice su dodijeljene Svetozaru Rosiću, “Merhametu” i Karitasu, te firmama koje su podržale izgradnju dječijih igrališta.

Pohvale su dobili sportski radnici Slavko Antonić, Rajko Vučićević, Marko Golubović, Vlado Vuković, Nada Đaković, Svetozar Krecelj, Miodrag Deretić, Safet Šahurić, Ekrem Jakupović, Mladen Palada, Zoran Dragojević, Rade Javorić, Vukašin Rodić i Vlado Reljić.

Pohvale za značajne jubileje dobili su Odred izviđača “Dr Mladen Stojanović”, Pozorište Prijedor, Planinarsko društvo “Klekovača” i Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije”.

U programu su učestvovali Gradski hor, vokalna grupa SKUD-a “Dr Mladen Stojanović”, vokalni solisti Tijana Krivaja, Mladen Prodan i Milica Kobas, te učenici Gimnazije “Sveti Sava”.

Prikazani su filmovi o bogatoj istoriji na polju umjetnosti i kulture i o planovima za budućnost grada.

SRNA