8.8 C
Prijedor
Petak, 24 Marta, 2023

Višković obišao poplavljena područja u Prijedoru (video)

Najnovije vijesti

Premijer Srpske, Radovan Višković, obišao je danas, sa gradonačelnikom Milenkom Đakovićem i saradnicima, poplavljena područja u Prijedoru. I dalje je najkritičnije u naselju Gomjenica.

-Desilo se nešto što se moglo spriječiti. Ne možemo dozvoliti da nečiji imovinski odnosi budu preči od velikog broja kuća i domaćinstava. Manje od 30 metara nasipa, koji je bio u planu i za koji su bila obezbijeđena sredstva, nije urađeno zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Vlada RS će, zajedno sa Gradom, naći rješenje i ne mogu da shvatim da nastavak izgradnje nasipa nije dozvolio čovjek čija kuća je, takođe, poplavljena – dodao je Višković.

On je naglasio da će Vlada sa Gradom Prijedorom priteći u pomoć tim ljudima, da je o mehanizmima pomoći sada teško govoriti, te napomenuo da ima sredstava u Fondu solidarnosti, preko kojeg je i 2014. godine prikupljana pomoć. 

-Ako treba Vlada da donese odluku da proglasi tih 30 metara nečije zemlje opštim dobrom, mi ćemo to proglasiti i nasip ćemo uraditi. Da sam imao tu informaciju, ne bih se libio toga da Vlada da naredbu Gradu da se tu uradi nasip, bez obzira da li se to nekom u tom momentu svidjelo ili ne – dodao je on.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković pojasnio je da u Gomjenici nasip koji je rađen nakon poplava 2014. godine na jednom mjestu nije sastavljen zbog dugogodišnjih neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i da je na tom mjestu voda probila u naselje i zaplavila veliki broj domaćinstava te poplavila određeni broj kuća.

Koliki je tačan broj poplavljenih domaćinstava, još uvijek se ne zna. Gradonačelnik je dodao da nije došlo do pucanja nasipa na Ribnjaku „Saničani“ i da su to dezinformacije. Mještani Gomjenice kažu da su cijelu noć proveli u strahu. Ništa bolje stanje nije ni u prijedorskom naselju Tukovi.

Vodostaj je u konstantnom opadanju, ali se Sana i Gomjenica još nisu vratile u korita. Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice svakodnevno vrše ispumpavanje vode, kako ne bi došlo do naglog priliva rijeke Sane u Gomjenicu. Voda za piće na području Prijedora je ispravna i redovno se vrši njeno ispitivanje. Nastava u prijedorskim osnovnim i srednjim školama danas je obustavljena. Putni pravac Prijedor-Sanski Most kod Žerega i dalje je zatvoren, zatim Prijedor-Novi Grad u Donjoj Dragotinji i putni pravac prema Bišćanima. Sjednice Štaba za vanredne situacije održavaju se kontinuirano i prati se stanje.

Iz Štaba poručuju građanima koji su ugroženi i kojima je potrebna pomoć da pozovu broj 123.

B.Dakić, M.Šodić

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!