-0.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 4 Decembra, 2023

VIŠKOVIĆ: SRPSKA GARANT OPSTANKA SRPSKOG NARODA

Najnovije vijesti

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je Srni da je Srpska garant opstanka i života srpskog naroda na prostoru BiH i zato treba odati priznanje ljudima koji su 9. januara 1992. godine donijeli odluku o njenom formiranju.
“Svim građanima želim da Dan Republike provedu u zdravlju i porodičnoj sreći, te da naredne pranične dane dočekamo što je moguće u boljem rasopoloženju”, rekao je Višković Srni povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike.

On je istakao da, bez obzira što mnogi 30 godina nasrću na Republiku Srpsku, ne mogu uspjeti u svojim namjerama.

“Moramo se prisjetiti i 1. marta 1992. godine kada je organizovan referendum o statusu tadašnje BiH. To je bilo usmjereno protiv srpskog naroda, jer je neko imao želju da formira državu u kojoj srpski narod ne bi imao mjesta i prostora i bio bi nacionalna manjina”, dodao je Višković.

On je naglasio da je plaćena velika cijena za stvaranje Republike Srpske.

“Zavjet koji nosimo prema svima koji su poginuli za stvaranje Republike sve obavezuje, a pogotovo nas koji predvodimo institucije, da to nikada ne smije biti zaboravljeno. Sve ove godine tako se i ponašamo, a siguran sam da ćemo i u narednim godinama sačuvati Republiku”, rekao je Višković.

On je ocijenio da je Dan Republike najsvetiji dan u novijoj istoriji srpskog naroda.

“Rođeni smo 9. januara. Mnogi nam sada pripisuju zašto ovoga datuma obilježavamo Dan Republike, što je neshvatljivo. Srpska je nastala 9. januara i zato rođendan ne može slaviti nijednog drugog dana”, rekao je Višković.

On je podsjetio da se 9. januara šalju poruke mira, ljubavi, jedinstva i nikada one koje su usmjerene protiv nekog drugog naroda.

“Obilježavanjem 9. januara Republika Srpska je pokazala da je sposobna da obezbijedi pripadnicima drugih naroda da imaju sve slobode i blagodeti. Na to sam ponosan, a činjenica je da veće privilegije imaju pripadnici drugih naroda u Srpskoj, nego Srbi u Federaciji BiH /FBiH/”, istakao je Višković.

On je pozvao sve koji protestuju u Sarajevu da se zapitaju kako Srbi žive u FBiH.

“Mnogi nemaju radna mjesta, struju, putnu infrastrukturu, ne osjećaju se slobodno u FBiH. Da nema Srpske i Srbije mnogi ne bi mogli opstati u FBiH. U Republici Srpskoj takvog odnosa prema drugima narodima nema i zato sam ponosan”, dodao je Višković.

Prema njegovim riječima, i u institucijama Srpske ima više zaposlenih pripadnika drugih naroda, nego Srba u FBiH.

“I u obrazovnim ustanovama je tako. I po svim drugim parametrima dali smo veća prava i slobode koji zaslužuju svi građani. U Srpskoj se svi moraju osjećati kao svoji na svome bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost“, zaključio je Višković.

Republika Srpska će 9. januara proslaviti Dan Republike i 31 godina postojanja.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

SRNA