13.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

VISOKA MEDICINSKA ŠKOLA “KUBURI” S PROSTOROM

Najnovije vijesti

Visoka medicinska škola Prijedor zatražila je od gradskih vlasti ustupanje nekorištenog dijela zgrade u kojoj se nalaze Elektrotehnička i Mašinska škola, za potrebe ove visokoobrazovne ustanove koja ima manjak prostora.
“Smještaj ove ustanove sa gotovo 1.000 studenata iz Srbije, Hrvatske i BiH nije riješen. Moramo pozajmljivati učionice od susjedne škole i veoma je teško organizovati nastavu”, rekao je direktor Visoke medicinske škole Prijedor Radenko Stijepić.

img_9055

Ova visokoobrazovna ustanova smještena je u montažnu baraku u kojoj se nekada nalazila Elektrotehnička škola, dok je Elektrotehnička škola preseljena u susjednu Mašinsku školu, usljed konstantnog smanjenja broja učenika i u jednoj i u drugoj srednjoj školi.

Radenko Stijepić
Radenko Stijepić, direktor Visoke medicinske škole Prijedor

“Na drugom spratu zgrade u kojoj se nalaze Elektrotehnička i Mašinska škola postoji opremljen prazan i nekorišten prostor, te predlažem najjeftinije i najracionalnije rješenje. Razvojnom strategijom grada Prijedora jeste predviđena gradnja novog objekta za Visoku medicinsku školu, ali koštala bi dva do tri miliona KM, za koje je pitanje da li ćemo ih i kada uopšte imati”, kaže Stijepić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je o neiskorištenom prostoru dvije srednje škole razgovarano sa više ustanova, kao i o mogućim novim studijskim programima koji bi tu bili izvođeni.

Milenko Đaković
Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora

“Ti razgovori nisu dovedeni do kraja i kada se to desi onda ćemo direktno sa srednjim školama razgovarati o ovoj temi, odnosno o stavljanju u funkciju dijela prostora koji nije iskorišten”, naglasio je Đaković.

Visoka medicinska škola Prijedor postoji 20 godina. Ima 40 profesora, među kojima osam doktora nauka, tri magistra i dva akademika. Iz republičkog budžeta finansira se sa 40 odsto sredstava, a sama obezbjeđuje 60 odsto potrebnog novca.

srna

foto: Giga