-0.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 30 Januara, 2023

VISOKA MEDICINSKA ŠKOLA – OVE GODINE UPISANO 180 STUDENATA

Najnovije vijesti

Visoka medicinska škola u Prijedoru ove akademske godine na pet studijskih programa upisala je 180 studenata: 130 redovnih i 50 vanrednih, što je za dvadesetak procenata manje nego prošle godine.

stijepic

Radenko Stijepić, vršilac dužnosti direktora ove visokoškolske ustanove rekao je da je razlog smanjenja broja upisanih studenata manji broj svršenih srednjoškolaca na jednoj strani i veliki broj visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj na drugoj strani.

visoka-medicinska

Plan je bio upis po 30 redovnih i po 20 vanrednih studenata na svaki studijski program, međutim na studijske programe: zdravstvena njega, fizio terapija i radna terapija upisan je planirani broj redovnih i ukupno pedesetak vanrednih studenata. Na studijske programe: sanitarno inženjerstvo i medicinsko-laboratorijsko inženjerstvo upisano je samo po 20 redovnih studenata.

visoka-medicinska

Stijepić preporučuje hitno usklađivanje mreže visokoškolskih ustanova i broja studenata sa  stvarnim potrebama za visokoškolskim kadrovima i finansijsko-materijalnim mogućnostima Republike Srpske. Pored Prijedora, ovu visokoškolsku ustanovu pohađa i veliki broj studenata iz Federacije BiH, pa i zemalja iz okruženja.

S. Marinović

Foto:Dragan Stojnić Giga