Srijeda, 24. Aprila 2024.
7.8 C
Prijedor

VITEŠKI DEFILE GLAVNOM GRADSKOM ULICOM (video)

NAJNOVIJE VIJESTI

Glavnom gradskom ulicom, u subotu veče, prodefilovali su vitezovi. Viteška družina iz Udruženja “Rusag” pokazala je kako se živjelo, oblačilo, ali i borilo u srednjem vijeku.  Prisutni su mogli vidjeti kralja Tvrtka, kao i kraljevu stražu, sa ostatkom pratnje.

Izazvali su veliko interesovanje prolaznika, a najviše obradovali mališane. – Došla sam sa svojim tatom, da vidim ove lijepe vitezove – rekla je jedna djevojčica.

– Vitez je moj omiljeni junak. Volim da ih gledam u crtanim i igranim filmovima. O njima puno čitam i u knjigama – rekao nam je dječak kojeg smo takođe zatekli na Malom gradskom trgu.

Defile je završna aktivnost projekta “Bosanski vitez ustaje”, kojeg Udruženje “Rusag” realizuje kroz BHRI program. Mladen Čikić, predsjednik ovog udruženja, pojasnio je da je zapravo riječ o radionicama, kroz koje je prošlo 37 mladih, koji su imali priliku da nauče kako se prave srednjovjekovna obuća, torbice, verižne košulje i ostalo. Na ovaj način obezbijedili su dio opreme za svoje udruženje.

– Planirali smo da održimo “Viteške dječije dane”, ali nas je spriječila pandemija virusa korona. Pa samo se odlučili za defile. Imamo puno opreme, jedan dio smo izradili, a drugi poručili. Zbog zatvaranja granica, taj dio opreme što smo poručili nije uspio da nam stigne, zato i nismo bili u mogućnosti sada da je prikažemo. Žao nam je što nismo mogli da prikažemo Tvrtkov kalup za novčiće, koje smo namjeravali dijeliti građanima, ali to ćemo učiniti na jednoj od narednih manifestacija, koju ćemo ovo ljeto organizovati – rekao je Čikić.

Udruženje “Rusag” u našem gradu formalno postoji godinu i po dana. Trenutno broji 40 članova. Cilj im je da prikažu i od zaborava sačuvaju srednjovjekovnu kulturu Bosne, na jedan nov i narativan način.

M.Šodić