Borislava Veselinovića (68), po mišljenju mnogih vjernog hroničara grada koji je u proteklih sedam godina napravio preko 130.000 fotografija u svako doba dana može se vidjeti u glavnoj gradskoj ulici. S fotoapartom u ruci bilježi sve trenutke, fotografiše ljude i lijepe žene sretan zbog hobija kojim se bavi. Priča da to ne radi zbog dosade i penzionerskih dana, već  zato što je oduvijek volio fotografiju. Fotografija mu je pomogla i u najtežim trenucima, te neke 2010. godine kada su on i supruga dobili otkaz na poslu.

-Supruga se nedugo nakon tog razboljela i umrla, a ja sam spas od tih teških trenutaka našao u fotografiji. Prvi fotoaparat mi je poklonila kćerka, a drugi sam dobio od ljudi iz dijaspore, od njih 40. tak… Strašno su me obradovali, tim prije što to nisam tražio, jer jednostavno nisam takav čovjek. Zahvalio sam im se na svoj način, zahvalnicom, pod nazivom „Moji drugovi“ koju sam postavio na Jutjubu.“, – priča Borislav.

Ne miruje, ni dok razgovaramo, već povremeno fotografiše neke prolaznike, među kojim su i prelijepe Prijedorčanke. Iskreno kaže da njihovu ljepotu doživljava kao lijepu prirodu i da jako pazi da im ispoštuje privatnost i ne zumira lice. Nekoliko njih  se ipak prepoznalo, bilo je i malo ljutnje, no sve je završeno na obostrano zadovoljstvo. „Sad smo prijatelji i to je najvažnije da se niko ne ljuti. Prijedorčanke su prekrasne  žene. Sad u ovom trenutku, na samo 200-tinjak metara glavne ulice, može se vidjeti više lijepih žena nego u jednoj evropskoj metropoli“, kaže iskreno Borislav kojeg na njegovoj stranici u tri bloka fotografija trenutno prati preko pet hiljada ljudi.

-Fotografije sam podijelio u tri bloka, grad, prirodu i ljude. Najviše fotkam prirodu, zalaske sunca koji su predivni i kojim ne treba ni foto šop, ali i životinje koje mi došetaju pred vikendicu u Miljakovcima, poput lisice i ježa. Volim i cvijeće da slikam, a otkrio sam tamo i neke nove ptice, poput zlatne vuge, plave vrane“,- kaže Borislav koji planira da se ovim hobijem bavi sve dotle dok bude mogao i dok bude fotoaparata.

Inače dnevno na svoju FB stranicu postavlja najmanje 40-tak fotografija Prijedora. Iz ulične šetnje. S njim i njegovim fotoaparatom tako danas, dok gledaju te fotografije, šetaju i brojni Prijedorčani zahvalni Borislavu na hobiju kojim se bavi.

KV

foto: Giga

PrethodniOTVOREN FESTIVAL NARODNIH ZANATA RUSIJE
SlijedećiRUKOMETAŠICA OD PAPIRA PRAVI UNIKATE (FOTO)