3.8 C
Prijedor
Petak, 2 Decembra, 2022

VJERONAUKA U SREDNJIM ŠKOLAMA (VIDEO)

Najnovije vijesti

Na inicijativu predsjednika Srpske, Milorada Dodika, od naredne školske godine vjeronauka je obavezan predmet u svim srednjoškolskim ustanovama.

Vjeronauka je vraćena u nastavni program osnovnih škola 1993. godine. Do danas je potpuno zaživjela i sasvim je prihvatljivo da se, kao obavezan predmet, uvede i u srednje škole, kaže protojerej stavrofor Mladen Majkić koje je deset godina predavao vjeronauku u osnovnim školama.

– Vjeronauka u srednjim školama imala bi svoju punoću, jer u osnovnim školama nudi osnove hrišćanske vjere, dok djeca u srednjim školama ulaze u neku fazu zrelosti u kojoj mogu drugačije i trezvenije da razmišljaju. Zaista bi imalo smisla da se upoznaju sa hrišćanskom vjerom u potpunosti – smatra Majkić.

Protojerej stavrofor Mladen Majkić

Mišljenja srednjoškolaca su podijeljena: dok jedni ovo vide kao dobru priliku približavanja religiji, drugi smatraju da je vjera i religija individualna stvar koju ne treba vezati za obrazovanje.

Učenici su do sada imali priliku da proučavaju kulturu religija i to kao dodatak predmetu Demokratija i ljudska prava, kaže Dragoja Mijić, direktor Elektrotehničke škole.

– To je dobro, nije ništa sporno, pogotovo jer je kontinuitet učenja. Bilo bi dobro da to ne bude samo na dobrovoljnoj osnovi, jer će onda stvoriti određene probleme. Šta sa djecom koja ne žele da pohađaju tu nastavu – pita se Mijić.

Dragoja Mijić, direktor Elektrotehničke škole

Vjeronauka u srednjim školama, na inicijativu predsjednika Srpske, trebalo bi da bude uvedena u nastavni plan i program već od naredne školske godine.

I.Pekarić