13.8 C
Prijedor
Četvrtak, 23 Marta, 2023

VLADA SRPSKE IZDVOJILA MILION KM ZA RJEŠAVANJE PITANJE TRGOVSKE GORE

Najnovije vijesti

Vlada Republike Srpske je u budžetu za tekuću godinu izdvojila milion KM za finansiranje aktivnosti u vezi sa rješavanjem pitanja Trgovske gore, a postoje informacije da će i ostali nivoi vlasti izdvojiti novac za istu problematiku, rekao je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Bojan Vipotnik.
Vipotnik je rekao da, prema informacijama kojima raspolažu institucije, Hrvatska u naredne dvije godine planira sprovoditi studiju uticaja na životnu sredinu, insistirajući na tome da odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori nema prekograničnog uticaja.

“Ako i dalje budu insistirali na tome, mi ćemo pokrenuti proces pred `ESPOO konvencijom` gdje ćemo priložiti svoja istraživanja, i u slučaju da se dvije strane ne mogu dogovoriti, formira se komisija za revidiranje studije uticaja”, naglasio je Vipotnik.

On je istakao da bi izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori dovela u pitanje opstanak 250.000 ljudi koji žive u 13 opština u slivu rijeke Une, kao i da Trgovska gora ispunjava najmanje uslova od potencijalnih sedam lokacija.

“Ovo je teritorija poroznog zemljišta sa mnogo podzemnih voda, a cijeli tok rijeke Une je zaštićen. U Federaciji BiH je to nacionalni park, a kod nas u Republici Srpskoj je to park prirode”, rekao je Vipotnik za BHT1.

Vipotnik je napomenuo da bi zbog trusnog zemljišta u slučaju potencijalnog zemljotresa na ovom području radijacija došla do Prijedora.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH.

Planirano odlagalište radioaktivnog otpada, u neposrednoj blizini Novog Grada u Republici Srpskoj, kao i oko 900 metara od zaštićenog područja – Parka prirode “Una”, ugrozilo bi više od 250.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

Nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH imaju jednoglasan stav o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice jer bi time bilo ugroženo zdravlje stanovnika u 13 opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u slivu rijeke Une, kao i životna sredina. SRNA

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!