12.8 C
Prijedor
Petak, 23 Februara, 2024

VLADA ŠVAJCARSKE POMAŽE MODERNIZACIJU PRAKTIČNE NASTAVE

Najnovije vijesti

Agencija PREDA-PD potpisala je ugovor o realizaciji projekta „Praktična nastava na radnom mjestu- faza 2“ koji finansira Vlada Švajcarske kroz program “Prilika Plus”, a provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća čija je vrijednost oko 276.500 KM.

Projekat, koji će se provoditi od avgusta 2017.godine do septembra 2018.godine , podrazumijeva modernizaciju i osposobljavanje kabineta praktične nastave , školskih radionica i kabineta u tri prijedorske škole i jednoj školi u Kozarskoj Dubici.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je istakao da je ova lokalna zajednica odavno prepoznala potrebu prilagođavanja školstva potrebama tržišta rada i da kroz procese edukacija djeca budu spremna za odlazak na radno mjesto poslije školovanja.

“Ovim ugovorom ćemo omogućiti da se nastavna učila u ovim školama prilagode potrebama odvijanja savremene praktične nastave”, rekao je Đaković.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić je istakao da jaka privreda zahtijeva dobar obrazovni sistem koji će da proizvodi kadrove koji su potrebni za naša preduzeća.

” Neophodno je da unaprijedimo praktičnu nastavu i ova sredstva su direktan vid finansijske pomoći kako bi se unaprijedili kabineti da sredoškolci nakon završenog školovanja znaju gdje će i šta da rade, a time dobijemo i zadovoljne poslodavce koji će im omogućiti posao”, rekao je Đukić.

Projektom “Prilika Plus” planirana je modernizacija i osposobljavanje tri kabineta praktične nastave u Mašinskoj školi, kabineta praktične nastave za kuhare i konobare u Ekonomskoj školi i kabineta za kuhare u restoranu i kuhinji u Centru „ Sunce“ te kabineta za varioce u Srednjoj mašinskoj školi „ Nikola Tesla“ u Kozarskoj Dubici.

Pored modernizacije kabineta praktične nastave projekat obuhvata niz aktivnosti koje će značajno doprinijeti poboljšanju kvaliteta nastave, ali i promociji pomenutih škola i zanimanja.

Prijedorska agencija “PREDA –PD” je u zadnje tri godine uz pomoć putem Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i sredstava Vlade Švajcarske dobila za škole sredstva u iznosu od oko 500.000 KM.

(srna)