0.8 C
Prijedor
Srijeda, 29 Marta, 2023

VLADIMIR GRUBLJEŠIĆ PLANINARI I U 89. GODINI

Najnovije vijesti

Prijedorčanin Vladimir Grublješić (89) vjerovatno je najstariji aktivni planinar u BiH. Uprkos zreloj životnoj dobi, vitalnosti mu ne manjka. Dok su se neki od njegovih vršnjaka kretali uz pomoć invalidskih kolica ili štapa, Grublješić je u svojim sedamdesetim plesao bugi vugi i na rukama nosio tananu pjevačicu. Bilo je to, kako priča, na 55. godišnjici maturalne fešte bivše beogradske Željezničke saobraćajne škole.

– Matura je bila na Tari. Bio je tu neki muzički sastav i pjevačica, vitka, lagana. Dok sam plesao, u jednom trenutku sam podigao pjevačicu u naručje, okretao je, nosio… Moji stari drugovi su se čudili govoreći: „Vidi ti Vlade!“, a ja sam ujutro još optrčao nekoliko krugova oko hotela – priča Grublješić koji sjajnu kondiciju duguje činjenici da je preko šest decenija planinar.

Počeo je kao skaut, a po dolasku u Prijedor iz Pule, gdje je radio kao otpravnik vozova, daleke 1958. nastavio u Planinarskom društvu „Klekovača“. I sad mu je vjeran. Sa svojim planinarima osvojio je brojne domaće i evropske vrhove.

– Imali smo kolektivne izlete na Francuske, Švajcarske i Austrijske Alpe, zatim Talijanske Dolomite, Visoke Tatre u Slovačkoj, Balkan u Bugarskoj i Olimp u Grčkoj, bila su to lijepa vremena druženja, pjesme, muzike, osvajanja vrhova i uživanja – kaže Vladimir i dodaje da mu je obavezna godišnja ruta Šator sa svojih 1875 metara.

U međuvremenu, uvijek nanovo „osvaja“ Kozaru. Sad s kacigom na glavi koja mu je, nakon pada u kanjon rijeke Duboke na Kozari, na dubinu od nekih 15-tak metara, postala obavezan rekvizit. Zbog komunikacije s kćerkama koje žive u Njemačkoj i Americi nabavio je i laptop. Ima svoj  Facebook profil , „surfa“ po internetu, priča na Skajpu s kćerkama…Tim vještinama uče ga mladi planinari.

– Oni su brzi, pa sam im rekao da malo uspore, da povremeno moram i zapisati redoslijed – kaže s osmijehom Vladimir i dodaje da ga sve to pomalo zabavlja, ali mnogo manje nego planinarenje.

Vladimir je prije četiri decenije ostao udovac. Kaže da se nije ponovo oženio, „jer je ona bila jedna ljepota, divna žena koju niko nije mogao zamijeniti“. Od starije kćerke ima dvoje unuka i dva praunuka, Matu i Luku. Ode da ih vidi u Njemačku, ali posjeti i mlađu  kćerku koja živi u Americi, u Vermontu. Ni tamo ne miruje, već osvaja vrhove poput Mejnsfilda, a još nije sabrao ni sve svoje prepješačene kilometre.

M.Z. i D.St.

Foto: Giga

 

 

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!