18.8 C
Prijedor
Petak, 1 Decembra, 2023

VLASENKE I KONČAR OSLOBOĐENI OPTUŽBI ZA ZLOČIN U PRIJEDORU

Najnovije vijesti

Sud BiH oslobodio je Mitra i Radeta Vlasenka, te Dragu Končara optužbe za zločin protiv čovječnosti na području Prijedora 1992. godine.
Prvostepenom presudom, Vlasenke i Končar oslobođeni su optužbe da su 26. maja 1992. godine ili približno tog dana učestvovali u pretresu bošnjačkih kuća u Kozarcu, nakon čega su grupu civila odveli do kuće Mitra Vlasenka, gdje su muškarci iz grupe zlostavljani, a potom odvedeni u logore Omarska, Trnopolje i Keraterm.

Sva trojica su oslobođeni i da su 4. juna 1992. godine tokom pretresa u Kozarcu pronašli grupu od osam civila koja se krila u jednoj kući, a zatim ih ubili, prenosi Birn.

Rade Vlasenko oslobođen je i da je, sa još jednom osobom, krajem jula ili početkom avgusta 1992. godine iz Trnopolja izveo dvojicu zatvorenika bošnjačke nacionalnosti, koje je odveo na prinudni rad, a zatim jednog od njih ubio, dok je drugi uspio pobjeći.

Optuženima su ukinute mjere zabrane koje su ranije izrečene. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

izvor: srna