7.8 C
Prijedor
Subota, 25 Marta, 2023

VOĆARI PRERAĐEVINAMA NADOKNAĐUJU LOŠ ROD (video)

Najnovije vijesti

Peta privredno-turistička manifestacija „Dani voća u Prijedor“, ove godine je sa nešto slabijom ponudom zbog lošeg roda, ali su se zato na tezgama pojavile prerađevine kojima voćari nastoje nadoknaditi gubitak

Za Radivoja Vujkovića iz Babića, godine je, za razliku od prošle, bila vrlo loša. Kako kaže, kruška i šlјiva nisu rodile, a jabuke je imao tek 15 odsto od očekivanog. Godinu će preživjeti od lanjskog roda, odnosno prerađevina voća.

– Prošla godina bila je prilično rodna, onda se desio led, pa sam imao dosta industrijske jabuke. Od nje sam ispekao rakiju, napravio nešto soka, pa tako ovu godinu preživlјavam od lanjskih proizvoda – kaže Vujković.

Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara Prijedor, ističe da je mali broj voćara uspio ove godine imati solidan rod.

– Štura je ponuda, ali smo se uspjeli izboriti da iznesemo voće na naš trg. Nadam se da će narednih godina ponuda biti bolјa – rekao je Marjanović.

Po riječima Tatjane Marić, šefa Odsjeka za unapređenje polјoprivrede grada Prijedora, Gradska uprava već punih 15 godina izdvaja sredstva za podsticaj voćarske proizvodnje. Na godišnjem nivou to iznosi 50.000 KM, a odnosi se kako na nove, tako i na stare zasade voća i organizovanje posjeta sajmovima,  savjetovanja i predavanja. Ipak, najveća pomoć proizvođačima voća će biti hladnjače u kojima bi mogli skladištiti svoje proizvode do pronalaska povolјnog kupca.

– U poslјednjih par godina radimo na projektu realizacije nabavke hladnjače i trenutno smo u fazi pokrenutog javnog poziva za izvođača radova, tako da će osnovne potrebe za takvom vrstom skladištenja jabuke biti aktuelne na području grada uz već postojeće kapacitete koji su finansirali sami proizvođači – rekla je Marićeva dodajući da je realizacija ovog projekta dugoročna, tako da će se, nakon četiri-pet godina, on u potpunosti završiti i udovolјiće većoj potrebi skladištenja voća prijedorskih voćara. Gradonačelnik Milenko Đaković istakao je da Grad Prijedor razumije potrebe i probleme voćara i da im na određen način pomaže kako bi opstali i proširili svoju proizvodnju.

– Mi smo, proteklih godina, uspostavili kompletnu saradnju sa svim našim polјoprivrednim proizvođačima, tako i sa voćarima za koje imamo odgovarajuće podsticaje za pojedine vrste njihove proizvodnje. Oni se nekad kombinuju i sa podsticajma koje daje Ministarstvo i to u načelu omogućuje normalnu funkciju. Svako bi  htio da dobije više novca, pogotovo u lošim godinama. U vrijeme  posebne krize kod voćara, mi smo im vanredno pomagali u saniranju šteta, kako bi preživjeli poslovnu godinu i nastavili dalјe – naglasio je Đaković.

Svoje proizvode na Malom gradskom trgu izlaže 15 voćara. Manifestacija će trajati do kraja ove sedmice. 

P. Š.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!