5.8 C
Prijedor
Srijeda, 7 Decembra, 2022

VODOSTAJ SANE U DALJEM PADU

Najnovije vijesti

Vodostaj rijeke Sane opao je tokom noći za oko 30 centimetara i sada iznosi 425 centimetara, saopšteno je iz Odsjeka Civilne zaštite u Prijedoru.
Iz Odsjeka navode da se očekuje dalji pad vodostaja, “s obzirom na smanjen priliv voda od topljenja snijega u slivnom području i nizak nivo intenziteta padanja kiše”.
“Još je značajno prisustvo površinskih voda tako da je i dalje zaplavljeno oko 100 stambenih objekata, kao i značajan dio poljoprivrednih površina”, dodaje se u saopštenju.
Vodostaji rijeka Gomjenice i Miloševice su ispod kritičnog nivoa i ne ugrožavaju stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka, a usljed prodora plavnih voda i dalje je u prekidu put Prijedor-Bišćani.
“Teritorijalna vatrogasna jedinica je u zoni naselja Gomjenica prethodnog dana ispumpavala površinsku vodu koja je prijetila da prodre do objekta osnovne škole u Gomjenici”, navodi se u saopštenju.
Odsjek za Civilnu zaštitu predložio je da u zonama iz kojih se povukla voda preduzeće “Komunalne usluge”, potom Dom zdravlja Prijedor i “Vodovod”, te Teritorijalna vatrogasna jedinica i drugi subjekti sprovedu mjere asanacije terena i otkalanjanju posljedica poplave.
Jedna od predloženih mjera jeste da se u organizaciji Teritorijalne vatrene jedinice voda ispumpava prema utvrđenim prioritetima, a prioritetno iz stambenih objekata i objekata javnih preduzeća i ustanova, te izvrše radovi mehanizacijom kako bi se omogućilo povlačenje vode iz poplavljenih zona.

Srna