3.8 C
Prijedor
Petak, 2 Decembra, 2022

VODOSTAJ SANE U OPADANJU

Najnovije vijesti

Padavine su tokom vikenda prouzrokovale nove probleme na području grada. Iako vodostaj је Sane tokom dana opadaо, zbog podzemnih i površinskih voda zaplavljeno je oko 50 domaćinstava. Mještane naselja Tukovi, Raškovac, Gomjenica i Brezičani muče stare brige. Za nepuna dva dana voda je ponovo došla u dvorišta 50 domaćinstava. Ivanka Murić iz naselja Raškovac kaže – sve je u Božijim rukama.

-Kad sam ujutro ustala, oko  pola šest, voda ne da je išla. Ja ono nikada nisam vidjela da voda onoliko može brzo ići. Nije ovo lako naveče ne možeš spavati. – kaže Murićeva.

I dalje su na snazi redovne mjere odbrane od poplava. U prekidu je put Prijedor – Bišćani, a onemogućen je saobraćaj na mostu u Cikotima. Zbog trenutnog stanja održan je sastanka gradskog Štaba za vanredne situacije.

– Prema posljednjim mjerenjima vodostaj Sane iznosio je oko 405 cm, što je 15 centimetar ispod kritične tačke. Na osnovu hidroloških prognoza procjenjuje se da će u narednom periodu doći do normalizacije stanja i smanjenja vodostaja Sane i drugih vodotoka na području Prijedora – izjavio je Dušan Vranješ šef Odsjeka civilne zaštite.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da će Štab u narednom periodu definisati sve potrebne aktivnosti neophodne kako bi se ispravili uočeni problemi u sistemu zaštite od poplava. – Kad se voda povuče u korito postoji čitav niz mjera koje moramo poduzeti, u saradnji sa nadležnim republičkim institucijama, kako bi bolje zaštitili grad – rekao je Đaković. On je naglasio da su mjere koje su preduzete na zaštiti od poplava u ranijem periodu dale rezultate, ali da se mora nastaviti sa daljim aktivnostima kako bi se ta zaštita dalje unaprijedila.

I. Pekarić