-4.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 6 Februara, 2023

VRATITE KRVNI PRITISAK ZA 5 MINUTA, BEZ LIJEKOVA, U NORMALU

Najnovije vijesti

Gotovo svaki čovjek se ponekad nađe u situaciji da mu je pritisak povišen. Pod uticajem stresa ili prekomjerne fizičke aktivnosti mišići se naprežu, a krvni sudovi sužavaju stvarajući pritisak.

Znate li šta u tim trenucima treba učiniti da regulišete pritisak? Mišiće je potrebno što hitnije opustiti. Ali, pitanje je kako to učiniti.

Tajna kineske medicine otkriva da se pritisak može regulisati za svega pet minuta i to bez lijekova. Kineska medicina smatra da je najvažnija stvar – pravilan protok krvi do mišića i tkiva.

Ako negde u organizmu nastaje zastoj u krvotoku, onda na tom mjestu počinje razvoj bolesti. I obrnuto – ako se osigura odgovarajući protok krvi, organizam će biti u mogućnosti da brzo izliječi bolest. Zato masaža ključnih tačaka pomaže ozdravljenju.

U ovom slučaju se radi o dve tačke.

Tačka broj jedan
Ovo čak nije ni tačka, već linija. Ona prolazi iza ušne resice do sredine ključne kosti. Ovu liniju ne treba ni pritiskati, ni masirati, već vrlo polako maziti gotovo neprimjetnim pokretom ruke od gore nadolje, jedva dodirujući vrhovima prstiju. Ponovite 10 puta s jedne strane, pa pređite na drugu, isto 10 puta.

Tačka broj dva
Ova tačka se nalazi na dijelu lica u nivou ušne resice na udaljenosti pola centimetra od uva u pravcu prema nosu. Ovu tačku treba masirati vrhovima prstiju po jedan minut s obe strane lica. Pritiskati jako, ali nikako do bola. Nije bitno, u smjeru kazaljke sata ili u suprotnom smjeru. Važno je da imate osjećaj pritiska na određenu tačku.

Poslije ovog jednostavnog tretmana krvni pritisak bi trebalo da se spusti i opet bude normalan.

(kucnilekar)