Neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine, moglo bi značajnije uticati na ranije kretanje vegetacije. Stručnjaci pojašnjavaju da situacija na terenu pokazuje da je kruška u B fazi bubrenja pupoljka. Voćarima savjetuju da još ne kreću sa rezidbom, jer to provocira rast biljaka, te da prate stanje u svojim voćnjacima.

– Nadamo se da će mart donijeti zahlađenje na našem području, što bi trebalo da malo uspori vegetaciju biljaka. U nekim sezonama koje su ranije bile slične, obično se desi zahlađenje, pa nije bilo problema. Ovo nije prvi put da ranije kreće vegetacija, ali jeste neočekivano, budući da smo očekivali da će voćke u prvoj sedmici marta ući u ovu fazu – rekao je Mirko Jokić, viši stručni saradnik za voćarstvo u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu.

Savjet voćarima je da se počnu polako pripremati za sezonu zaštite voćaka, budući da je u fazi bubrenja pupoljaka idealno vrijeme za primjenu bakarnih preparata, te preparata na bazi mineralnog ulja.

– Ne bi trebalo da žure sa rezidbom, budući da ona provocira rast biljaka. Na taj način ubrzavamo ionako rano kretanje vegetacije. Sa druge strane, sama zaštita koja dolazi početkom marta, zahtijeva da bude kvalitetno aplicirana. U zasadima gdje je velika količina mase drveta, rezidba se mora uraditi da bi se aplikacija obavila  kvalitetno. Tu treba odvagati i napraviti pravu odluku. Ukoliko je manji zasad, gdje se rezidba može uraditi za kratko vrijeme, dobro je  još malo sačekati – pojašnjava Jokić.

Kada je u pitanju zaštita voćaka, Jokić napominje da treba obratiti pažnju na pupoljke. Primjena bakarnih preparata se ne preporučuje ukoliko su pupoljci već krenuli, već samo u fazi bubrenja pupoljka i maksimalno do faze pojave zelene tačke.

M. Šodić

PrethodniSUTRA BEZ VODE VIŠE NASELJA
SlijedećiKOD DVA LICA U LJUBIJI PRONAĐENO NELEGALNO ORUŽJE