Srijeda, 24. Aprila 2024.
7.8 C
Prijedor

VRHOVAC: NADAMO SE SARADNJI SA ELTI

NAJNOVIJE VIJESTI

Vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske Dražen Vrhovac rekao je da se nada budućoj saradnji sa Evropskim udruženjem dugoročnih investitora /ELTI/, nakon što budu razmotrene sve mogućnosti i značaj pridruživanja toj asocijaci, ne samo za IRB već i za Republiku Srpsku.
Generalni sekretar ELTI Helmut fon Glasenap tokom sastanaka sa Vrhovcem je izrazio veliku želju za priključenje IRB Republike Srpske ovom udruženju koje kuplja 32 evropske finansijske institucije.

Nakon konstruktivnog razgovora Vrhovac i članovi uprave IRB Srpske zahvalili su se Fon Glasenapu za detaljno predstavljanje njihovog rada i ciljeva, saopšteno je iz IRB-a.

Cilj sastanka održanog na inicijativu ELTI bio da se IRB Republike Srpske upozna sa radom ovog udruženja.

ELTI sa sjedištem u Briselu osnovan je 2013. godine i okuplja 32 evropske finansijske institucije koje u svom portfoliju imaju dugoročne finansijske instrumente, uključujući i njene osnivače.

“Osim 15 nacionalnih razvojnih banaka koje su osnivači ovog udruženja nedavno su im se pridružili i SID Slovenija, HBOR iz Hrvatske, Bugarska razvojna banka, Investiciono-razvojni fond Crne Gore…”, navodi se u saopštenju.

Iz IRB-a napominju da se ELTI prvenstveno bavi podrškom dugoročnih ulaganja u skladu sa ciljevima i inicijativama koje je razvila EU za podsticanje održivog, pametnog i inkluzivnog rasta i stvaranja novih radnih mjesta. Mogućnost za učlanjenje u udruženje imaju samo zemlje članice EU, kao i zemlje kandidati.

SRNA/ Foto: SRNA