12.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

VRŠNJAČKO NASILJE SISTEMSKI RJEŠAVATI  

Najnovije vijesti

Nasilje među mladima jedan je od većih problema današnjice, koji je posljednjih godina u porastu u BiH. Ponašanje u djetinjstvu predstavlja obrazac za ponašanje odrasle osobe, kažu stručnjaci i naglašavaju da je potrebno sistemski rješavati ovakve probleme.

img_9806Na ovu temu, predstavnici Centra za socijalni rad i Centra javne bezbjednosti Prijedor, održali su predavanje učenicima osmog i devetog razreda Osnovne škole “Petar Kočić”.

img_9800

Učenici su imali priliku čuti sve bitne informacije vezane za vršnjačko nasilje, počevši od same definicije, vrste nasilja, oblika, uzroka, posljedica pa do toga šta je potrebno učiniti kada se nađemo u situaciji i okruženju gdje postoji vršnjačko nasilje. Imali su priliku razgovarati sa predavačima i postavljati im pitanje o onome o čemu nisu dovoljno znali.

img_9824

Na kraju su učenici postali svjesniji bitnosti znanja o ovoj temi, što je i bio cilj predavanja: „BUĐENJE SVIJESTI O PROBLEMIMA VRŠNJAČKOG NASILJA”. Predavači su zaključili da vršnjačko i seksualno nasilje, kao i probleme narkomanije, treba sistemski rješavati i podići na viši nivo. To je opšti problem koji se rješava zajedničkim aktivnostima roditelja, nastavnika, školskih psihologa i pedagoga, medija, te policijskih službenika i službenika Centra za socijalni rad.

M. Stegić

Foto: Dragan Stojnić Giga