3.8 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

VUČIĆ: REPUBLIKA SRPSKA STVARANA VOLJOM I ŽELJOM SRPSKOG NARODA

Najnovije vijesti

Predsjednik Srbije Aleskandar Vučić izjavio je danas da je Republika Srpska stvarana voljom i željom srpskog naroda na teritoriji BiH, koji je prvobitno želio da ostane da živi u Jugoslaviji, a zatim i da oformi svoj entitet u kom bi mogao slobodno da se osjeća, baštini svoje pravo i drži se Dejtonskog mirovnog sporazuma.
“Srbija podržava Dejtonski mirovni sporazum. Sve što je dogovoreno u Dejtonu, sve što je dogovor tri naroda u BiH i što je u skladu sa Dejtonskim sporazumom, mi ćemo da podržimo”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da se ne slaže sa ocjenom aktivistkinje i političarke Aide Ćorović da je predstojeće zajedničko obilježavanje u Republici Srpskoj 28 godina od etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske “dokaz da je Republika Srpska genocidna tvorevina”.

“Republika Srpska nije genocidna tvorevina. Razlikujemo se od mnogih drugih jer smo spremni da govorimo o zločinima koje su pripadnici našeg naroda počinili i nad Bošnjacima i nad pripadnicima drugih naroda, ali se plašim da niko od njih nije spreman da govori i sasluša bilo šta kada je reč o zločinima nad pripadnicima srpskog naroda”, dodao je Vučić.

On je poručio da ne misli da treba da se Srbi stide predstojećeg obilježavanja.

“Da, idemo da obeležavamo težak i užasan zločin kakav je bilo etničko čišćenje srpskog naroda iz Hrvatske ili dobrog dela tadašnje Republike Srpske Krajine, i ne mislim da toga treba da se stidimo”, rekao je Vučić.

On je istakao da bi toga trebalo da se stide oni koji su to krili i koji nisu o tome smjeli da govore.

“Mi time možemo da se ponosimo, kao i time što smo uvek spremni da govorimo o zločinima koje su naši pojedinci počinili, jer ozbiljni istorijski narodi tako tome pristupaju. Plašim se da dok neko ne bude želeo da čuje i Srbe, da ćemo teško moći da dođemo do ozbiljnijeg pomirenja, a što se nas tiče mi smo spremni da ih saslušamo, da ih čujemo i razumemo patnju i Bošnjaka i svih drugih”, zaključio je Vučić.

Obilježavanje Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji “Oluja” biće održano u Prijedoru 4. avgusta, dogovorili su 20. jula na sastanku u Beogradu predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik, Srbije Aleksandar Vučić i NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

SRNA