Bolnica “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru biće spremna i odgovoriće potrebama vakcinacije ako bude donesena odluka da se ovaj proces obavlja i u zdravstvenim ustanovama sekundarnog nivoa, izjavio je vršilac dužnosti direktora prijedorske bolnice Andrija Vukotić.
“Mi to do sada nismo radili jer se vakcine rade na primarnom nivou, ali ako bude trebalo, nabavićemo sve što je potrebno za hladni režim i u tom slučaju bismo mogli da vakcinišemo naše zdravstvene radnike koji su prvi u redu prioriteta”, rekao je Vukotić Srni.

On je najavio da će načelnik internog odjeljenja Goran Predojević i infektolog Boris Ćurguz sa glavnim sestrama bolnice i kovid bolnice ići u Banjaluku na edukaciju za vakcinaciju protiv virusa korona, koja se očekuje da počne u Republici Srpskoj.

“Nažalost, imamo i zdravstvene radnike koji su uključeni u antivakcinalni program. Dobro je što su stariji ljudi manje izloženi takvoj propagandi, te se očekuje da se vakcinišu u većem procentu”, naglasio je Vukotić.

On je naveo da je prebolovao kovid 19, kao i njegova supruga i jedno od dvoje djece, da trenutno imaju dovoljno antitijela i da se zbog toga možda neće vakcinisati odmah u prvom krugu, ali da u drugom sigurno hoće.

“Vakcinisanje je dobrovoljno i ja pozivam ljude da ne nasjedaju na antivakcinalnu propagandu”, poručio je Vukotić.

On je podsjetio da se u centralnom objektu na petom spratu nalazi kovid odjeljenje, a da je susjedna zgrada psihijatrije pretvorena u kovid bolnicu, te da se za mart ili april – ako se nastavi trend smanjenja broja hospitalizovanih pacijenata oboljelih od kovida – planira da kovid pacijenti budu samo u zgradi psihijatrije kako bi svi bili na jednom mjestu, a da se peti sprat renovira.

“Trenutno stanje je dobro u odnosu na novembar i decembar, kada smo imali i veći broj pacijenata i više njih sa težim kliničkim slikama. Kada počne vakcinacija, očekuje se i dalje poboljšanje situacije”, istakao je Vukotić.

Govoreći o opremljenosti ove bolnice uopšte, Vukotić je rekao da je svakom odjeljenju bez izuzetka neophodna oprema.

“Optimista sam. Dobio sam obećanje iz Banjaluke u vezi sa rekonstrukcijom i nabavkom medicinske opreme i ja očekujem da to u dogledno vrijeme počne da se ostvaruje. Centralnom objektu, koji je star 35 godina, potrebna je kompletna rekonstrukcija krova, liftova, agregata, vanjske hidrantne mreže, sanitarnih čvorova, te elektro i vodovodnih instalacija”, naveo je Vukotić.

On je najavio da Bolnica “Doktor Mladen Stojanović” namjerava da raspiše konkurse za specijalizacije po dva radiologa, anesteziologa i ginekologa, kao i za po jednog mikrobiologa, infektologa, pedijatra i internistu.

Vukotić je dužnost direktora regionalne bolnice preuzeo 30. decembra prošle godine, a nastavio je da radi i posao pedijatra u toj ustanovi, s obzirom na to da je jedini supspecijalista neonatologije.

“Svako jutro u pola osam pregledam bebe u bebi-boksu, svaki dan oko 13.00 časova pregledam bebe u neonatološkoj ambulanti, radim ultrazvuk mozga i kukova, dežuram samo petkom i subotom, smanjio sam broj dežurstava na dva do tri i vidjeću koliko ću izdržati”, kaže on.

Srna