Povratak Hrvata i obnova porodičnih kuća na području Prijedora, teme su današnjeg sastanka na kojem je prisustvovao potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković i gradonačelnik Milenko Đaković.

Obnova, povratak i održivost povratka izbjeglog stanovništva bile su glavne teme današnjeg sastanka, sa akcentom na povratak hrvatskog naroda na svoja ognjišta riječi su potpredsjednika Republike Srpske Josipa Jerkovića.

– Zaključka smo da se ipak ove godine ulažu milionske vrijednosti u povratak i održivost povratka, tako isto i za socijalne kategorije i da je to samo jedan dio potražnje za obnovu i rekonstrukciju i raseljenih osoba i izbjeglica – rekao je Jerković.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Republike Srpske, Davor Čordaš rekao je da će u ovoj godini u Prijedoru biti realizovan projekat 166 stanova za izbjeglice i raseljena lica, a za rješavanje problema stambenog zbrinjavanja na području grada izdvojeno je 6,5 miliona maraka. On je najavio da će uskoro početi gradnja 32 stana. U maju bi trebalo da bude izgrađeno 50 stambenih jedinica za izbjeglice i raseljena lica.

– Tu je završen tender imamo još desetak dana vezano za žalbe i vjerujem da ćemo i tu zgradu početi raditi, takođe još jednu zgradu od 20 stanova iz projekta „Raspuštanje kolektivnih i alternativnih smještaja“ – dodao je Čordaš.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković naglasio je da je na sastanku bilo riječi ne samo o stambenog zbrinjavanju, nego i o socijalno održivom povratku putem rješavanja pitanja iz Zakona o socijalnom stanovanju.

– Pored samog stambenog rješenja radimo i na socijalno održivom povratku kroz rješavanje pitanja o socijalnom stanovanju, tako da cijenim da ćemo u ovoj i narednoj godini značajan dio problematike na ovu temu razriješiti – rekao je gradonačelnik Đaković.

I.Pekarić

 

PrethodniSUTRA ZAVRŠNO „VEČE KULTURNOG STVARALAŠTVA“
Slijedeći“DAN OTVORENIH VRATA” I U ŠKOLI U BUSNOVIMA