18.8 C
Prijedor
Petak, 1 Decembra, 2023

ZA DAN-DVA MAJSKE PENZIJE, KRAJEM LJETA POMOĆ OD PO 100 KM

Najnovije vijesti

U narednih dan-dva za 272.521 korisnika u Republici Srpskoj i inostranstvu biće isplaćene majske penzije koje su uvećane za 10 odsto, saopšteno je iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/, uz najavu da će krajem ljeta uslijediti i dodatna jednokratna pomoć od 100 KM.
Iz Fonda napominju da je ovo do sada najveće pojedinačno procentualno povećanje penzija i treće ove godine.

Za isplatu penzije od maja ove godine svaki naredni mjesec biće potrebno obezbijediti iz izvornih prihoda po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje više od 117 miliona KM.

“Vanredno povećanje od 10 odsto poboljšaće i učešće prosječne penzije od 474,72 KM koliko iznosi za maj ove godine u prosječnoj plati isplaćenoj u Republici Srpskoj, na do sada najveći procenat od 43,41 odsto”, saopšteno je iz Fonda PIO.

Na ovaj način povećan je i iznos najniže penzije za staž od 40 i više godina na 485,19 KM, što čini 44,35 odsto prosječne plate u Republici Srpskoj.

Puni staž od 40 i više godina ima 21.250 ili 7,8 odsto od trenutno 272.500 korisnika prava, i njihova prosječna penzija od maja ove godine iznosi 701,22 KM, što čini 64,10 odsto od prosječne plate u Republici.

Takođe, od maja ove godine došlo je do povećanja i iznosa najviše penzije u Republici Srpskoj na 2.495 KM, što čini 2,3 prosječne plate isplaćene za april mjesec.

“Vlada Republike Srpske je na ovaj način pokazala da u ovim teškim ekonomskim vremenima uzrokovanim pogoršanjem životnog standarda najstarije populacije usred krize izazvane specijalnom operacijom Rusije u Ukrijini u skladu sa trenutnim finansijskim mogućnostima vodi računa kako bi mjerama koje donosi spriječila dalje pogoršanje materijalnog položaja i standarda života više od 272.000 korisnika prava u zemlji i inostranstvu”, navode iz Fonda.

U saopštenju se podsjeća da je sa ovim povećanjem u posljednjih devet godina Vlada Republike Srpske zbirno, odnosno nominalno penzije povećala za 44,53 odsto, dok je stvarno ili efektivno povećanje penzija 54,81 odsto.

“Kao primjer navodimo da penzioner koji je primao 400 KM u januaru 2012. godine od maja ove godine prima penziju u iznosu od 619,24 KM”, dodaje se u saopštenju.

Iz Fonda ističu da Vlada Republike Srpske nastavlja u kontinuitetu, kao što je to činila i do sada, da prati rast cijena na malo, troškova života i rast prosječnih plata i u zavisnosti od rasta izvornih prihoda, po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, ukoliko se ukaže potreba u skladu sa ekonomskom krizom i rastom inflacije, pravovremeno će reagovati sa novim vanrednim povećanjem kako bi zaštitila životni standard najstarije populacije.

Primjenom Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranje Republike Srpske u posljednjih devet godina Vlada je donijela odluku o ukupno osamnaest povećanja penzija od čega se na redovno godišnje usklađivanje odnosi šest, a dvanaest na vanredno povećanje povećanje.

“U januaru ove godine izvršeno je redovno godišnje usklađivanje penzija sa 3,36 odsto i vanredno povećanje od 0,64 odsto, što je zbirno dalo uvećanje od četiri odsto. Drugo vanredno povećanje penzija od 10 odsto, počev od 1. maja ove godine je najveće pojedinačno povećanje ne samo u Republici Srpskoj, već i u zemljama regiona, pa i šire”, napominju iz Fonda.

SRNA