Ključni razlog zbog čega je DNS bio protiv izbora Mirsada Duratovića na mjesto predsjednika prijedorske Skupštine je taj što ne dijelimo iste vrijednosti u pogledu prošlosti i sadašnjosti, a vjerovatno i budućnosti, rekao je Dragutin Rodić, predsjednik Gradske organizacije DNS-a Prijedor, na današnjoj konferenciji za novinare. To je potkrijepio nizom Duratovićevih izjava u prethodnom periodu, po kojima on nije bio faktor koji je djelovao na ukupnu stabilizaciju odnosa u Prijedoru. 

– Kada pogledate njegovo političko djelovanje godinama unazad, onda ćete vidjeti da se, kada je bio u Stranci za BiH, zalagao za BiH bez entiteta. Kada su u pitanju nadležnosti Republike Srpske i istinske vrijednosti RS, mislim da ni blizu ne dijelimo iste stavove. Mnogo je bilo njegovih izjava kada je Prijedor u pitanju. Pogotovo o svemu onome što se, nažalost, dešavalo u vrijeme rata. DNS smatra da treba odati počast svim nevino stradalim. Međutim, pričati u raznim prilikama da je Prijedor genocidan grad i raditi ono što ne čini ukupnu stabilnost odnosa u Prijedoru, nije nešto što budi optimizam u narednom periodu – dodao je Rodić i naglasio da na čelu prijedorske Skupštine treba da bude neko ko ima kapacitet, ko izlazi iz politike njegove stranke i politike njega kao pojedinca, a ne po zaduženju većine odbornika.

Komentarišući skupštinski život, Rodić smatra da su stabilni politički odnosi mnogo bitniji od kadrovskih pitanja.

– Potpuno je nama jasno da skupštinska većina to radi da sebi stvori dobre pretpostavke za predstojeće izbore. Međutim, ne mislim da jedno kadrovsko rješenje mijenja ukupnu svijest građana, tako da ćemo vidjeti da li je to pozitivan ili negativan potez koji pojedini čine. Mnogo je tu političkih obračuna, malo se radi o ozbiljnim temama i nažalost sjednice Skupštine su pretvorene više u rijaliti šou, nego što je to ozbiljna politička priča, u skladu sa političkim dijalogom i političkom etikom – dodao je Rodić.

On je naglasio da je cilj većine bio da se budžet stavi pod kontrolu Skupštine, te da on nije ni stabilizacioni, ni razvojni, već interesni, u cilju održavanja skupštinske većine. 

Zlatko Ritan, zamjenik predsjednika Gradske organizacije DNS-a Prijedor, rekao je da se na političkoj sceni u Prijedoru odvija politička trgovina, koja u punoj mjeri zanemaruje srpske nacionalne interese u ovom gradu.

– DNS je 15 godina gradio suživot među svim narodima u ovom gradu, na umjerenosti i traženju zajedničkih interesa svih naroda. Za DNS ne mogu biti prihvatljivi politički stavovi koji se vode riječima “genocid”, “zločinačka organizacija”, “fašizam” i slično. Dok je, očigledno, novoj vladajućoj većini potrebno uništiti sve što je građeno 15 godina da bi, naglašavam, došli isključivo do svojih ličnih interesa – dodao je on.

Politika borbe za smjenu Zorana Sovilja, direktora “Kozarskog vjesnika”, dovedena je na nivo ličnog obračuna, pod opaskom “za slobodne medije”, dodao je Ritan.

– Možda bi i smijenili direktora “Kozarskog vjesnika”, ali ne možete dok vaš kadar, u šestoj deceniji, ne završi fakultet. O tome ćemo imati posebnu konferenciju za novinare – poručio je Ritan.

Goran Predojević, šef Kluba odbornika DNS-a u Skupštini grada Prijedora, rekao je da na posljednjim zasjedanjima nije donesena ni jedna odluka koja je od interesa za Prijedor i njegove građane.

– I dalje se bavimo kadrovskim pitanjima i rješenjima. S tim da su sad promijenili tezu, da smo za sve ono što se radi mimo Poslovnika, Statuta i Zakona krivi mi iz DNS-a, zato što ukazujemo na to i zato što se podižu pojedine tužbe. Možda nemamo dovoljno medijskog prostora na pojedinim medijima, ali imamo volju i energiju da privučemo mnogo mladih i akademskih građana i vrlo dobro znamo šta radimo – dodao je Predojević.

Rodić je negirao pojedine tvrdnje “da ova stranka nema namjeru da podrži mlade ljude, te da su u DNS-u ljudi od 60 godina, pa nadalje, koji su na čelu te politike i ne daju dovoljno afirmacije mladim ljudima”, navodeći da DNS vodi konzistentnu politiku, te da će vrijeme pokazati kako ova stranka brine o mladim ljudima i koliku će šansu oni dobiti. Dodao je da svakodnevno rade na jačanju struktura DNS-a, te da će i ubuduće voditi ispravnu politiku.

DNS će na predstojećim lokalnim izborima imati kandidata za gradonačelnika Prijedora i samostalnu odborničku listu, a to je, kako je rečeno, jedinstven stav kompletne organizacije DNS-a u Prijedoru. -Smatramo da imamo kadrovsku snagu i potencijal da na tim izborima pobijedimo i da u Prijedoru nastavimo kontinuitet politike DNS-a – rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.  

M. Šodić

PrethodniZAKLJUČCI GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE
SlijedećiGrađani upoznati sa korekcijama trase auto-puta (video)